Русија о случају Наваљни: Берлин даје бесмислене одговоре, ОЗХО нас вуче за нос

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoРуски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни
Руски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Берлин даје бесмислене изјаве као одговор на захтеве Русије у ситуацији са Алексејом Наваљним, док Организација за забрану хемијског оружја још није одговорила на захтеве руске стране и наставља да нас „вуче за нос“, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Чујемо јавне коментаре, између осталог и званичних представника Немачке, који изјављују прилично бесмислене ствари, на пример, теза да се све што се догодило са Наваљним десило на територији Русије 'и због тога вам ни у чему нећемо помагати, сами се борите, али ми тражимо да признате да сте криви'. То је неозбиљно за било коју земљу, посебно за тако велику, поштовану земљу као што је Немачка“, рекао је Лавров на прес-конференцији након састанка са иранским колегом Мохамедом Џавадом Зарифом.

Он је подсетио да је Русија затражила конзуларни приступ руском опозиционару, али да Берлин још није одговорио на тај захтев.

„Пре око седмицу и по званично смо затражили од немачких власти конзуларни приступ нашем држављанину. Нисмо добили одговор на тај захтев. Стога се надамо да ће партнери ипак схватити да је бескорисно разговарати са нама с позиције неког вишег бића које се ни не труди да одговори на законита питања, заснована на међународним конвенцијама, и арогантно од нас захтевају некакво покајање“, нагласио је руски министар.

МИП Русије - Sputnik Србија
Москва: Задатак дезинформационе кампање Запада око Наваљног ─ мешање у ствари Русије

Према његовим речима, Организација за забрану хемијског оружја (ОЗХО) још није одговорила на захтеве Русије у ситуацији са Наваљним.

„Још немамо никакав одговор из Хага, где се налази седиште ОЗХО. У почетку су нам немачке колеге рекле: 'Ништа вам не можемо рећи, јер случај није руско-немачки, ствар је интернационална, и ми имамо интернационалну структуру – ОЗХО, обратите се њима'“, објаснио је Лавров.

Он је истакао да се Москва скоро одмах обратила ОЗХО.

„Тамо су нас неколико дана вукли за нос, говорећи да нису добили никакве захтеве. И руководство те организације, тог техничког секретаријата у коме су на водећим позицијама држављани земаља-чланица НАТО, морам да кажем, уверавало нас је да они немају везе са тим“, истакао је руски министар.

Према речима Лаврова, након тога се испоставило да имају везе и да су чак ишли у немачку клинику „Шарите“ где се Наваљни лечио и узимали узорке од Наваљног.

Правник и политичар Алексеј Наваљни на састанку акционера Сбербанке - Sputnik Србија
Русија: Нема доказа о „руском трагу“ у инциденту са Наваљним, нити их може бити

Онда су се извињавали, јер је, наводно, дошло до неспоразума. Али ми смо их питали:'Али сада нам можете рећи шта мислите о томе, какви су ваши закључци?'. Одговорили су:'Знате, нама су се обратили Немци, то је њихов захтев и молба, па се вратите њима, они треба да вам одговоре'. Значи, Немци нас шаљу у Хаг, Хаг нас шаље у Берлин. Прилично занимљива прича, ако се узме у обзир западна приврженост међународном праву“, закључио је Лавров.

Прочитајте још:

Који су даљи планови Наваљног

Песков о ситуацији са Наваљним: Москва ништа не одбацује, али жели разјашњења

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала