Само не локдаун: Којим градовима и земљама прети изолација

© ZORAN ZESTICАтмосфера на београдским улицама пред најдужи полицијски час од увођења ванредног стања
Атмосфера на београдским улицама пред најдужи полицијски час од увођења ванредног стања - Sputnik Србија
Пратите нас
Милион мртвих и 31,5 заражених — ово је статистика вируса корона. И сваки дан има додатно још стотине хиљада заражених. Индија и Аргентина постају анти-лидери, а европске земље поново заустављају економију и друштвени живот. Британски премијер Борис Џонсон предвиђа да ће овако бити још најмање шест месеци.

Ако вам се не свиђа, укључићемо војску да одржава дисциплину.

Са полицијом и војском

„Ако се људи не повинују, имамо право да идемо даље“, упозорио је Британце Борис Џонсон 22. септембра. Мислио је на јачање полицијског надзора, па чак и на помоћ војске. 

Од ове недеље у Енглеској не можете наручити храну у баровима и угоститељским објектима јер се затварају раније, у 22:00. У таксију само с маскама, на венчању не сме бити више од 15 људи, а на сахранама више од 30. „Правило шесторке“, то јест, ограничење окупљања, раније није укидано, али сада казна за први прекршај није 100, већ 200 фунти

Џонсон је признао да је и сам веома оптерећен таквим ограничењима слободе, али ако се то сада не уради, касније ће морати да се уведе још строжи режим. Морамо бити стрпљиви, највероватније још шест месеци. У супротном, вирус корона неће бити превазиђен.

„Током глобалне пандемије, без вакцине се једноставно не можемо 100 посто вратити у нормалан живот. То је случај у свим земљама. Стога је потребно дати приоритет неким стварима“, аргументовао је он. 

Шкотска, Велс и Северна Ирска такође притежу узде. Разлог је нагли пораст броја заражених. У априлу је у Британији забележено пет хиљада новозаражених дневно, затим је уследио пад, а 22. септембра опет 4189. Циљ власти је да задржи „Р број“, односно колико људи у просеку зарази један пацијент, на мање од 1. Сада је Р 1,1-1,4.

© AP Photo / Matt DunhamКазна за кршење ограничења окупљања у Великој Британији порасла је са сто на двеста фунти.
Само не локдаун: Којим градовима и земљама прети изолација - Sputnik Србија
Казна за кршење ограничења окупљања у Великој Британији порасла је са сто на двеста фунти.

Критичари коре владу за то што није урадила више тестова. Џонсон је присталицама изолације ризичне групе одговорио овако: „Морам вам рећи да је то нереално, јер ако пустимо вирус да „хода“ међу осталима, он ће наћи начин да дође до старијих особа и то у много већим размерама“. 

Економија је у рецесији. У другом кварталу БДП је пао за рекордних 20,4 одсто. Након укидања локдауна (закључавања), сви су се надали опоравку економије. Два квартала са растом БДП би исправила ситуацију, међутим, према последњим проценама, БДП ће наставити да опада до краја године. 

На другом таласу 

Европска унија је одложила самит. Испоставило се да је телохранитељ са којим је председник Европског савета Шарл Мишел имао контакт, заражен вирусом корона. Поштујући правила која су усвојена у Белгији, званичник је отишао у карантин, иако није био заражен вирусом. 

У Белгији се сада открива по хиљаду заражених дневно, а укупан број случајева је достигао 100 хиљада

У Француској се све више пацијената пребацује на одељења интензивне неге, морталитет се повећава. У великим градовима као што су Лион, Марсељ, Бордо, Ница, режим је пооштрен. Као и у Британији, опоравак економије је застао, активност у приватном сектору се смањила у септембру, саопштила је агенција „Блумберг“.

Чешка се припрема за други талас. У понедељак је тамо заражено 1476 људи. 

Шпанија је преживела један од најстрожих карантина, а ширење заразе је заустављено. У јуну, када је локдаун завршен, дневно је било 100-150 нових дијагноза. До краја лета, бројка се попела до три хиљаде. Сада је то више од десет хиљада, и ово је најгори резултат у Европи. Морталитет је за две недеље порастао за 104 одсто, а 22. септембра је преминуо 241 пацијент. 

Мадрид је посебно погођен. Тамо се спремају да ограниче окупљања и кретање, а то ће погодити око 850 хиљада становника сиромашних регија главног града. Јавна места ће бити доступна до десет увече, а излазак из куће дозвољен је само због посла, школе или одласка код лекара. Људи су то доживели као дискриминацију сиромашних, и почеле су демонстрације. Војска је интервенисала. 

Шпанска престоница је најзараженија на свету. Са 6,64 милиона становника, ковид-19 је пронађен код 204,7 хиљада. Односно на хиљаду становника Мадрида, 30,82 је заражено. Поређења ради, у епицентру глобалне пандемије, Њујорку, ова цифра је 20,09. На другом месту је Стокхолм са око милион становника и 26,1 заражених на хиљаду људи. 

© AP Photo / Bernat ArmangueШпанска престоница је најзараженија на свету.
Само не локдаун: Којим градовима и земљама прети изолација - Sputnik Србија
Шпанска престоница је најзараженија на свету.

У руској престоници ситуација је нешто боља: 227,4 хиљаде заражених са 12,65 милиона становника, то јест, 21,94 на хиљаду људи. Број случајева се постепено повећава, враћајући се на ниво од средине лета. Истовремено, у другим европским метрополама, Мадриду, Лондону, Амстердаму, Бечу, Берлину и Риму, након укидања већине ограничења, стопа заражености се вратила или премашила мајске бројке. 

Нови анти-лидери

САД држе апсолутни анти-рекорд. Тамо је 23. септембра број преминулих достигао 200 хиљада. То премашује губитке земље током ратова у Кореји, Вијетнаму, Персијском заливу, Авганистану и Ираку. Скоро седам милиона је болесно, а 40 хиљада се додаје сваки дан. 

На другом месту је Бразил: 4,5 милиона заражених, 138 хиљада преминулих. Од јула епидемија полако опада: било је око 70 хиљада дневно, сада је упола мање. Међутим, у другим земљама на континенту вирус узима маха. 

Пет држава Јужне Америке је у првих 10 по броју заражених. Колумбија је на петом месту са 705 хиљада оболелих, Перу је на шестом са 773 хиљаде, затим Мексико са 652 хиљаде, Аргентина је десета са 652 хиљаде, али постоји нагли пораст. Средином лета дневно је откривено око пет хиљада, а крајем септембра 12 хиљада. Остатак јужноамеричких анти-лидера, не рачунајући Бразил, има четири до седам хиљада заражених дневно. 

Светски анти-рекордер у стопи заражавања је Индија са 75 хиљада инфицираних и више од хиљаду преминулих дневно. 

Међутим, само се Израел до сада одлучио на оштра ограничења, земља је затворена до 9. октобра на период верских празника. Остали чине све да спрече други локдаун, јер ово прети економији катастрофом. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала