Словенци поставили бронзану скулптуру Меланије Трамп на месту дрвене која је запаљена /видео/

© AP Photo / Susan WalshМеланија Трамп
Меланија Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Бронзана скулптура Меланије Трамп, супруге америчког председника САД-а Доналда Трампа, постављена је на месту где се некада налазила дрвена скулптура која је оштећена пре два месеца.

Скулптуру је осмислио уметник Бред Дауни, а постављена је у граду у којем је одрастала америчка прва дама Севницама које се налазе у централној Словенији, пренео је кликс.ба. Дауни је поручио да му је заправо одувек била намера да направи бронзану скулптуру. Међутим, направљена је дрвена која је у јулу ове године запаљена.

Дауни је истакао да је локално становништво подржало постављање скулптуре, а да им је бронзану скулптуру „донирао“. Према његовим речима, ово дело је надахнуто статуама које је Владимир Иљич Лењин постављао након Октобарске револуције 1917. Указао је да је дрвена скулптура била критика монументализма.

​Дауни је израду дрвене скулптуре наручио од локалног уметника Алеша Зупевца који је познат под надимком Маxи. Он је рођен у истој болници исте године када и Меланија Трамп. Међутим, Зупевц није учествовао у изради бронзане скулптуре, али је присуствовао њеном свечаном откривању.

Из полиције су саопштли да још нису открили ко је оштетио дрвену скулптуру. Дауни тврди да је одмах захтевао да се уклони оштећена скулптура како би се избегле политичке тензије. Спаљена скулптура је део изложбе у словеначком граду Копер.

Дауни сматра да је контрадикторно да је основа деловања актуелног председника Сједињених Америчких Држава Трампа заустављање уласка миграната у земљу, а д је ожењен мигранткињом чији матерњи језик није енглески.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала