Хлеб и правда: Шта Црној Гори доноси нова историјска промена /видео/

© Фото : Уступљено СпутњикуМитрополит Амфилохије гледа на телевизији обраћање новоизабраног председника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића
Митрополит Амфилохије гледа на телевизији обраћање новоизабраног председника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића - Sputnik Србија
Пратите нас
Чишћење бирачког списка од фантомских гласача, демонтажа криминалне хоботнице коју је створио ДПС, ослобађање медија, укидање сваке врсте дискриминације и усвајање новог Закона о слободи вероисповести – најважнији су задаци нове владе и то се све може урадити за две године, што је период на који је нова црногорска влада орочила свој рок трајања.

„Пре свега би требало обратити пажњу на економску ситуацију, која није нимало ружичаста”, каже политиколог Александар Павић у емисији „Свет са Спутњиком” коју води Наташа Милосављевић. „Уз стабилизацију економских прилика, грађани би сигурно волели да нове власти покрену процесе обрачунавања са корумпираним режимом Мила Ђукановића.”

„Много може да се уради за годину дана. Биће, наравно, препрека, а то су на првом месту амбасаде Западних земаља. Нико неће желети да се дирне у његов интерес. Зато је Кривокапић истакао да је национални интерес Црне Горе да буде земља без корупције. Ако остану на том путу, они ће, када се очисте бирачки спискови и виде се почетни резултати, на следећим изборима проћи још боље“, каже Павић.

„Наредне зиме у Црној Гори нико не сме да буде гладан, али уз решавање економских проблема, мора да буде присутна компонента правде”, сматра Павић.

„Огромних економских проблема ће бити, то је сигурно, али понекад правда може да замени хлеб. Људи су за опозицију између осталог гласали и због неправде. Били су револтирани читавим системом у коме видите да је формирана каста на основу политичке моћи. Док су се они богатили, све већи број људи тонуо је у сиромаштво“, објашњава Павић.

Две грешке нове владе

Душан Пророковић са Факултета за дипломатију и безбедност тврди да је орочавање мандата владе била прва грешка победника на изборима 30. августа. Друга грешка је била најава формирање експертске владе.

„Ако орочите мандат на две године, суочићете се са опструкцијом бирократије; никаквих реформи ту неће бити. Влада има пун мандат и треба да остане четири године. Друго, за одређене ствари у политици, потребни су вам политичари. Невероватно је да се о формирању већине преговара на експертском нивоу без људи попут Мирослава Лекића, Пеђе Булатовића или Андрије Мандића. То су људи који су тридесет година у политици и знају како треба доносити одлуке, у ком тренутку и зашто“, наглашава Пророковић.

„У владама државама са много дужом демократском традицијом, експерти седе на местима помоћника министара или државних секретара“, додаје он.

Демонтажа Ђукановићеве криминалне хоботнице трајаће, према Пророковићевим речима, дуже од две године, а и за стабилизацију економских прилика ваљало би планирати дужи рок.

Кривокапић ће бити магнет за стручњаке са свих страна

„Црна Гора има јединствену прилику – да постане једина држава настала на руинама бивше Југославије која ће изградити релативно чисту и релативно некорумпирану државу. То је нешто ново, нешто што ће људе инспирисати, поготово што Здравко Кривокапић улива поверење“, каже Павић.

„Таква особа може да да тон и мислим да зато и нема много дилеме међу три победничке листе. Треба схватити, да се, уз цркву и литије, није појавила личност као што је Кривокапић, који нема политичке репове, хипотеку, може да буде и магнет за неке који немају прилику у Србији и Републици Српској. Тако да и те како има простора да се уради нешто, а ми, и у Републици Српској, и у Србији, и у расејању имамо довољно експерата који би могли да се ухвате у коштац с проблемима у Црној Гори“, сматра он.

Политика је уметност и треба имати осећај за тренутак

Коалициони споразум, потписан почетком септембра, подразумева наставак чланства Црне Горе у НАТО, европске интеграције, као и поштовање свих осталих међународних споразума. Пророковић објашњава да се спољна политика, као део историјског континуитета, спорије мења од унутрашње.

„Година 2006. била је по много чему историјска. Референдумом је одлучено да се Црна Гора, не само осамостаљује, него да почиње потпуно нови спољнополитички циклус – кренула је путем НАТО-а, чврстих интеграција са Западним партнерима, дала је подршку формирању јадранске тројке – Црној Гори су стратешки савезници постале Хрватска и Албанија, а не Србија. Тешко је вратити се уназад, јер у спољној политици улазите у уговорне односе са другим државама и како то поништити? То можете да урадите, али уз одређену политичку, а најчешће и финансијску штету“, објашњава Пророковић.

„Зашто би Црна Гора постала непријатељ државама ЕУ“, пита се он.

Питање повлачења признања независности Косова доћи ће на дневни ред и брже него што се надамо

„Нова влада такође неће покретати питање повлачења признања косовске независности. Сада би за нову црногорску власт било неинтелигентно да ствара фронтове тамо где они нису потребни“, сматра Павић.

„Сви су свесни да би повлачење признања косовске независности било конфликтно за унутрашњу сцену. Када се ураде основне ствари, а кључна је уређење државе, потпуно је легитимно, као у свакој демократији покренути то питање“, каже он.

„У осећају за тренутак огледа се уметност политике“, закључује Павић.

Према Пророковићевом мишљењу, питање повлачења признања независности Косова доћи ће на дневни ред и брже него што се мисли, поготово ако се отворе афере око шверца.

„Признање независности Косова је служило свачему, а понајмање политичкој сарадњи“, категоричан је Пророковић.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала