Амерички сенатори предложили увођење санкција Русији због Наваљног

© AP Photo / Susan WalshЗграда америчког Конгреса у Вашингтону
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Група америчких сенатора увела је нацрт закон о санкцијама против Русије због инцидента са Алексејем Наваљним, наводи се у саопштењу на сајту сенатора Марка Рубија.
Документом се предвиђа увођење санкција руским званичницима који су, према мишљењу његових аутора, „умешани у отворено нарушавање међународног права“, укључујући наводно „тровање“ Наваљног.

Нацрт закона захтева од америчких власти да известе Конгрес о ономе што знају о финансијама председника Русије Владимира Путина и његовог окружења. Осим тога, он обавезује Белу кућу да извести да ли је Русија прекршила америчке законе о забрани употребе хемијског и биолошког оружја.

​Документ су подржали републикански сенатори Марко Рубио и Мит Ромни, као и демократе Крис Кунс, Бен Кардин и Крис Ван Холен.

Да би нацрта закона могао да буде усвојен, морају га подржати Сенат и Представнички дом и потпише амерички председник.

Инцидент са Наваљним  

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Лекари су 7. септембра пробудили Наваљног из коме.

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Немачка клиника „Шарите“ саопштила је у среду да је он отпуштен из болнице.

При томе се зна да је немачка обавештајна служба БНД имала приступ „Новичоку“ од 1990-тих година. Супстанцу је такође проучавало око 20 западних држава, док је Русија још 1992. године зауставила развој у области хемијског оружја, а 2017. уништила целокупне расположиве залихе таквих супстанци под контролом Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО).

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала