Чешка: Русија покушава да утиче на органе локалне самоуправе

© Flickr / Sébastien AvenetЗастава Чешке
Застава Чешке - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор чешке Службе безбедности и информација (контраобавештајна служба) Михаил Куделка тврди да Русија и Кина покушавају да утичу на органе локалне самоуправе у земљи путем дезинформационих кампања, сајбер-напада и застрашивања политичара.
„Русија и Кина у највећој мери покушавају да утичу на чешће органе самоуправе. Спремне су да користе сложени арсенал утицаја, почевши од отворених активности до тајних обавештајних операција. За њих не постоје никаква ограничења, било шта може бити искоришћено као ефикасан инструмент утицаја“, рекао је шеф контраобавештајне службе.

Према мишљењу Куделке, стране специјалне службе теже ка томе да врбују политичаре и државне службенике са нижих нивоа органа самоуправе.

Како је рекао, Кина често врбује потенцијално занимљива лица тако што позива стручњаке на бесплатне праксе или конференције на својој територији.

Према речима заменице шефа Европске комисије Вере Јурове, у ЕУ је у последње време забележено 215 случајева активности против Чешке наводно од стране „прокремаљских извора“ који приказују Чешку као „марионету којом управља зли Запад“, а такође је оптужују за „историјски ревизионизам“.

„Сличне дезинформационе кампање немају ништа заједничко са слободним дебатама, а њихов циљ је да манипулишу јавношћу и да је доводе у заблуду“, рекла је Јурова.

Русија је више пута одбацивала оптужбе о покушајима утицања на демократске процесе у различитим земљама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала