Финансијски удар за 2,5 милиона људи: Кредити стижу на наплату

© Sputnik / Александар Милачић / Динари
Динари - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сви кредити, и стамбени и кеш и дозвољени минус и кредитне картице у Србији стижу на наплату. Поједине банке већ од понедељка, 28. септембра, крећу у наплату, неке ће то учини до краја месеца, а многи грађани ће ући у наплату током октобра на дан када им иначе доспева рата.

Новина је и да ће месечни цех бити нешто мало већи, за износ редовне камате коју су банке обрачунавале током мораторијума, а који ће сада равномерно распоредити на број преосталих рата. Такође, период отплате кредита биће продужен за период трајања застоја.

На пример, ако за стамбени кредит плаћате месечну рату од 300 евра и ако вам је до краја отплате остало још 10 година, месечни трошак сада ће вам бити већи за око 750 динара, уколико сте искористили оба мораторијума, пише Блиц.

С обзиром на то да већина грађана уз стамбени кредит има и бар један кеш кредит, на износ од 500.000 динара можете очекивати додатни трошак од око 500 динара.

Подсетимо, првим мораторијумом био је омогућен застој у отплати месечних рата у априлу мају и јуну. Додатни двомесечни предах у отплати кредита односио се на обавезе дужника које доспевају у периоду од 1. августа до 30. септембра, као и на доспеле неизмирене обавезе дужника крајем јула, тачније после 28. јула када је донета одлука о другом мораторијуму. То практично значи да ако сте стопирали и јулску рату, већ 28. септембра можете очекивати да вам доспеју на наплату нове обавезе.

Банке су у обавези да свим клијентима који су користили мораторијум доставе нови план отплате путем електронске или редовне поште, без додатних трошкова за дужника.

Тај план се обавезно сачињава и доставља за сваки појединачни кредит и приликом сваке измене услова зајма.

Поред опције да настави да измирује своје обавезе у складу са новим планом отплате, при чему долази до малог повећања рате, дужник има на располагању још две могућности када му ануитет остаје исти до краја отплатног периода.

Може одједном да измири све обавезе које су биле обухваћене мораторијумом или само обавезе по основу редовне камате која се обрачунавала за време трајања мораторијума, уз продужење рока отплате кредита за период трајања мораторијума.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала