Још један српски град означен као корона бомба

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаКорона вирус
Корона вирус - Sputnik Србија
Пратите нас
На листи градова који сада одскаче од остатка наше земље, за коју можемо да кажемо да је оаза у подивљалом корона окружењу, налази се Крагујевац који је дошао на прво место неславне епидемиолошке листе и означен као један од потенцијалних корона бомби.

Према последњим подацима, Крагујевца се налази при на листи градова по броју људи који су самоизолацији - чак 214. Колико је то значајано, говори податак да у готово двомилионском Београду имамо тек 17 таквих случајева.

До сада је у Крагујевцу иначе укупно забележен 1.981 случај заразе. У крагујевачком Клиничком центру је на лечењу 12 пацијената, а две особе су на респиратору.

Колико је Крагујевац одступа од шаблона тренутне ситуације, најбоље се види ако се стање упореди са другим градовима.

Број људи у самоизолацији у Крагујевцу, који има нешто више од 150.000 становника је 214, док је у Београду свега њих 17. На другом месту ове листе је Ниш. У граду који броји око 186.000 становника у самоизолацији је 96 особа, што је знатно мање него у Крагујевац. Треће место заузима Ћуприја, која је у једном периоду такође била жариште, а сада има 48 људи у самоизолацији.

Дакле, ове бројке сведоче о томе да се догодило нешто што није требало, и ако је до скоро Крагујевац био "мирна лука" када је реч о корона вирусу, сад се овај град све чешће спомиње као жариште и потенцијална корона бомба, те се намеће питање шта је довело до погоршања целокупне ситуације.

Корона у школама

Већ 1. септембра једној ученици шестог разреда основне школе одређена је мера самоизолације јер су јој родитељи били позитивни на корону.

Она није била тестирана и ако су јој родитељи позитивни, већ је дошла у школу да редовно прати наставу.

Ово није једини случај ризичног понашања у школама. Још једна ученица и њена сестра близнакиња биле су на настави и ако су родитељи знали да је била у ризичном контакту са особом која је већ оболела од корона вируса, преноси Блиц.

Туристи као "темпиране бомбе"

Годишњи одмори, лепо време, путовања и опуштање - то би могао да буде још један од разлога због чега је сада Крагујевац означен као жариште.

Надзор за оне који су се вратили са летовања ступио је на снагу у петак, а том мером су сви у обавези да се електронски пријаве и у случају да за то има потребе буду у самоизолацији.

Епидемиолог Института за јавно здравље у Крагујевцу др Предраг Делић рекао је раније да се у овом граду дневно тестира око 200 људи, а међу њима и они који желе да путују.

Како је рекао, несигурној ситуацији допринело је опуштање, као и организовање прослава где је већа могућност заражавања.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала