Кнежевић: Сматрам да треба укинути санкције Русији, али...

Пратите насTelegramOdyssey
Функционер црногорског Демократског фронта Милан Кнежевић каже да је лично за укидање антируских санкција, али да као одговоран политичар не жели да инсистира на томе и тако доведе у питање рад будуће црногорске владе.

Кнежевић је дао интервју за руски часопис „Експерт“, а на питање новинара Сергеја Белоуса да ли постоји шанса да сада званична Подгорица укине антируске санкције или је тако нешто у блиској будућности немогуће, он каже:

„Веома је важно то што ће нова влада радити по принципу консензуса и неопходно је знати да у њој тренутно постоје одређени политички фактори који сматрају да антируске санкције треба да остану на снази. Лично сматрам да санкције против Русије треба укинути, али као одговоран и озбиљан политичар на могу да инсистирам на томе нити да доводим у питање рад будуће владе због тог питања.“

Он је додао да верује да ће се однос ЕУ, пре свега Немачке и Француске, као и Америке према Русији мењати у позитивном смеру што ће Подгорици омогућити да релаксира ситуацију како би могла, са своје стране, да укине санкције против Русије.

На констатацију новинара да је и економска ситуација у земљи повезана са спољнополитичким питањима, уз пример да су антируске санкције, које је подржало свега 10 одсто становништва, нанеле озбиљан ударац стандарду Црногораца, Кнежевић подсећа да је постигнут договор у оквиру нове власти да се не покрећу спољнополитичка питања која би могла да угрозе рад владе.

„Ипак, ми смо и даље привржени идеји да се учини све како би Црна Гора што пре постала чланица Европске уније, али и како би развијала најбоље могуће односе и са Србијом и са Русијом. Баш као што то раде и САД и ЕУ. Без обзира на санкције против Русије – осећамо одређене тенденције и трендове који воде ка отопљавању у односима и САД и ЕУ према Русији“, наводи он.

Како каже, у Подгорици очекују да ће у најскорије време у односима између водећих земаља света, у које спада и Русија, доћи до попуштања напетости и нормализације, што ће црногорској држави омогућити да спроведе све мере у циљу опоравка привреде које ће се заснивати сарадњи са свим земљама које су за то спремне.

Верује да Србија и Русија треба да буду у првом плану и да се доживљавају као најблискије земље с којима је Црна Гора и кроз историју имала најтешње везе.

„Ми, како нова влада, желимо да имамо избалансиране и пријатељске односе и са нашим западним партнерима, али желимо и да унапредимо односе са Русијом на бази узајамне користи“, рекао је он.

Како је додао, у Црној Гори су свесни да су у блиској прошлости Русија и њени грађани дали значајан допринос расту црногорског БДП, као и да је стандард црногорских грађана постао виши захваљујући руским инвестицијама.

„Озбиљно очекујем да ће на глобалном нивоу ускоро доћи до отопљавања у односима од чега ће Црна Гора бити само на добитку “, рекао је он.

У Црној Гори су крајем августа одржани парламентарни избори на којима је победила опозиција, док је Демократска партија социјалиста, после 30 година, изгубила власт.

Челници све три опозиционе листе у Црној Гори су недавно потврдили да је постигнут договор о формирању нове Владе.

Они су на јучерашњој конститутивној седници Скупштине подржали предлог да нови премијер буде Здравко Кривокапић, а председник парламента Алекса Бечић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала