„Марш на Дрину“ увек нам је у малом џепу

© Фото : Архива Дома војске: Марко РупенаАнсамбл Станислав Бинички
Ансамбл Станислав Бинички - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На променадним концертима, када свирамо репертоар који осликава војнички живот, бис би требало да буде тајна. Али, од нас се очекује да у малом џепу увек имамо „Марш на Дрину“, каже мајор Никола Живковић, начелник Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“.

Управо такав концерт, променадни, овај реномирани оркестар приређује за Београђане у суботу, 26. септембра, обележавајући тако Дан ансамбла „Бинички“.

„Марш на Дрину“ је нешто са чим живимо

„То је једноставно нешто што се очекује као врхунац. Реч је о композицији која искаче из времена, хронологије... Поред тога што буди родољубиви осећај у слушаоцу и извођачу, она је и нешто изнад тога, нешто са чим живимо. Због тога је „Марш“ наш бис на сваком концерту“, објашњава Живковић.

© Фото : Архива Дома војске„Бах 335“ концерт на Коларцу, први после полугодишње паузе
„Марш на Дрину“ увек нам је у малом џепу - Sputnik Србија
„Бах 335“ концерт на Коларцу, први после полугодишње паузе

Откривши за Спутњик како ће изгледати финале концерта, начелник ансамбла објашњава и са колико одговорности сваке године „Бинички“ излази пред публику која увек очекује - нешто интересантно.

„Ове године смо одлучили да концерт изведемо на платоу испред Војног музеја на Калемегдану, објекта који осликава нашу прошлост,  наступимо са програмом који је популаран, познат, али и који осликава тај војнички живот и дух система у ком ми радимо као уметници. Уверени смо да је то прикладно за ову прилику и надамо се да ће бити на задовољство свих“.

Мајор Живковић каже и да ће овога пута пред публику изаћи са програмом који представља ретроспективу војне музике – од корачница, градских композиција које су се свирале на дворовима, до свега онога што је кроз разне ситуације вековима пратило војску и државу. Тај концерт разликује се од недавног „Бах 335“ којим је на Коларцу ансамбл „Станислав Бинички“ отворио концертну сезону, што само по себи говори о музичкој специфичности и уметничкој ширини његових чланова.

© Фото : Архива Дома војскеМајор Никола Живковић, начелник уметничког ансамбла „Станислав Бинички“
„Марш на Дрину“ увек нам је у малом џепу - Sputnik Србија
Мајор Никола Живковић, начелник уметничког ансамбла „Станислав Бинички“

„Наш ансамбл је оркестар необичног састава. Ми смо у обавези да - у систему одбране у којем је и осмишљено да функционишемо - одговоримо на различите задатке. Незаобилазни смо у протоколарним дешавањима највишег војног и државног врха, наша је обавеза и да негујемо националну и музику војничког духа која је у нашој земљи важна основа за читав музички живот. Војна музика је зачетак свега: и првог оркестра, и прве музичке школе, хора... Тако је и наш ансамбл, који с поносом носи име Станислава Биничког, заправо логичан следбеник првог симфонијском оркестра  који је концертирао у првој модерној српској држави. То је био Београдски војни оркестар ког је  Бинички основао 26. септембтра 1899. Све нам то задаје широку лепезу могућности, али и велику обавезу да се покажемо у разним музичким жанровима. Током концертне сезоне наступамо са веома озбиљним програмом класичне уметничке музике, али исто тако задовољавамо све оно што наше биће војника уметника изискује: да се вратимо зачецима и да са војном музиком испоштујемо традицију“, подсећа мајор Живковић.

Он истиче да војна музика није нешто што је необично у свету, али и да је српска војна музика специфична и нешто другачија. „Наша војна музика носи, у неком добром смислу, бреме почетка. Због тога увек осећамо појачану одговорност, без обзира да ли свирамо уметничку или искључиво војну музику. Станислав Бинички нам је те 1899. задао велики домаћи задатак  који ћемо вечно испуњавати“, каже начелник ансамбла мајор Никола Живковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала