Министар здравља Русије: Више од 3,5 хиљада добровољаца примило вакцину „Спутњик V“

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаВакцинисање
Вакцинисање - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 3,5 хиљада добровољаца већ је примило вакцину „Спутњик V“ у оквиру пострегистрационих испитивања која се нормално одвијају, саопштио је министар здравља Русије Михаил Мурашко.
„Данас се настављају клиничка пострегистрациона испитивања, више од 3,5 хиљада пацијената добило је вакцину. Све се одвија нормално“, рекао је Мурашко новинарима.

Он је прецизирао да још две руске вакцине пролазе клиничка испитивања – реч је о вакцинама Института „Чумаков“ и Центра „Вектор“.

„Стога ће земља имати прилику да бира“, нагласио је Мурашко.

Што се тиче лекова против ковида 19, Мурашко је додао да ће они лекови који су дозвољени за амбулантну употребу следеће недеље бити стављени на листу виталних и основних лекова.

Министарство здравља Русије раније је регистровало прву вакцину на свету за превенцију ковида 19, коју је развио Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ и произвео заједно са Руским фондом за директне инвестиције. Вакцина је названа „Спутњик V“.

У септембру је Министарство здравља одобрило амбулантну употребу два руска лека против вируса корона са међународним непатентираним називом „Фавипиравир“ – „Коронавир“ компаније „Р-Фарм“ и „Арепливир“ компаније „Промомед“. Раније су се лекови могли користити само за лечење пацијената у болницама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала