Нова провокација из Приштине: Хоти опет тражи признање

© AP Photo / Visar KryeziuАвдулах Хоти
Авдулах Хоти - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти написао је на свом Твитер налогу да дијалог Београда и Приштине треба „закључити свеобухватним и правно обавезујућим споразумом који ће довести до узајамног признавања“ у тренутку док ЕУ покушава да договори нови састанак на највишем нивоу.

Хоти је написао да се, заједно са координатором за дијалог са Београдом Скендером Хисенијем, састао са амбасадорима Квинте и шефом Канцеларије ЕУ у Приштини Томашом Суниогом.

​Састанак Вучића и Хотија, који је био најављен за почетак следеће седмице у Бриселу, неизвестан је јер Приштина одбија да разговара о Заједници српских општина, док је специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак навео да ће се у понедељак у Бриселу састати експертски тимови.

Потпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини - Sputnik Србија
Закулисна игра: Приштина и Брисел чекају Бајдена како би спремили удар на Београд

ЕУ и даље покушава да договори нову рунду дијалога Београда и Приштине на високом нивоу, али то захтева првенствено спремност две стране да се усагласе око датума и агенде, објавио је Танјуг незванична сазнања из Брисела.

Додаје се да ће датум следећег састанка Вучића и Хотија у оквиру дијалога „умногоме зависти и од тога како ће да прође састанак преговарача у понедељак“.

На питање да ли постоје проблеми око наставка дијалога Београда и Приштине, у Бриселу незванично поручују да би „проблема било ако би две стране престале да разговарају“, што тренутно није случај.

Европска комисија објавила је данас календар догађаја за следећу недељу, на коме је за 29. септембар планиран састанак шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља са председником Алкесандром Вуцицем и премијером тзв Косова Авдулахом Хотијем.

Незванично, из кабинета специјалног представника Мирослава Лајчака кажу да је у питању „грешка“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала