Русија: САД желе да санкцијама истрагу о Наваљном усмере ка предодређеној пресуди

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЗграда Савета федерације Русије у Москви
Зграда Савета федерације Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Санкцијама против Русије, Сједињене Америчке Државе желе да гурну истрагу о руском опозиционару Алексеју Наваљном на предодређену пресуду, без обзира на базу доказа, изјавио је шеф Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов.

Према његовим речима, група америчких сенатора предала је још један у низу санкциони документ против Русије, али је „овај пут повод наводно тровање Наваљног“, док су „прави разлози обично унутар саме Америке“.

„Сврха иницијативе је очигледна, а то је јачање на нивоу закона још увек непостојеће пресуде о истрази која и даље није спроведена и у условима одсуства доказа. Односно, циљ је гурнути истрагу ка унапред утврђеној пресуди, без обзира на базу доказа“, рекао је руски сенатор.

Како је рекао, у том сценарију нема ничег новог: санкције су предвиђене против неименованих руских званичника „умешаних у груба кршења међународног права“, укључујући „недавно тровање“ руског држављанина.

Иницијатива америчких сенатора - безакоње

С тим у вези, први заменик председника Одбора за међународна питања Савета Федерације Русије Владимир Џабаров изјавио је да ће Савет Федерације предложити реципрочне индивидуалне санкције против америчких сенатора који су предложили усвајање закона са санкцијама против Русије у „случају Наваљни“, као и америчких парламентараца који ће за њега гласати ако буде усвојен.

„Лично ћу предложити колегама такав одговор, неопходно је усвојити сличне личне санкције против оних сенатора који су предложили овај закон и оних који за њега гласају“, рекао је он.

Како је истакао, иницијатива америчких сенатора да уведу санкције против Русије у случају Алексеја Наваљног не уклапа се ни у једну међународну норму и представља „безакоње“.

„То се не уклапа ни у једну норму међународног права. Човек је жив и здрав, клиника није дала лекарски извештај о разлозима његовог тровања, постојале су само изјаве политичара и након тога - санкције? Ово је безакоње“, нагласио је он.

У саопштењу на сајту сенатора Марка Рубија раније је наведено да је група америчких сенатора увела нацрт закон о санкцијама против Русије због инцидента са Наваљним. Документом се предвиђа увођење санкција руским званичницима који су, према мишљењу његових аутора, „умешани у отворено нарушавање међународног права“, укључујући наводно „тровање“ Наваљног

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала