Русија упозорава: Повећана активност НАТО и Америке на 20-30 километара од наше границе

© REUTERS / Ints KalninsЗастава НАТО-а испред америчког ловца Ф-35А Лајтнинг
Застава НАТО-а испред америчког ловца Ф-35А Лајтнинг - Sputnik Србија
Пратите нас
У последње време се примећује повећана војна активност САД и НАТО на 20-30 километара од државних граница Русије, рекао је начелник Генералштаба оружаних снага Русије генерал армије Валериј Герасимов на брифингу након завршетка војних вежби „Кавказ 2020“.
„Раст војне активности САД и НАТО не одиграва се у Атлантском или Карипском басену, него на 20-30 километара од руске границе. С тим у вези, теза о повећаној агресивности Русије, коју шири НАТО, је лажна“, рекао је Герасимов.

Начелник Генералштаба је као пример повећане активности НАТО у близини руских граница навео летове авионе и присуство поморских снага НАТО у Баренцовом, Балтичком и Црном мору.

Према његовим речима, руско Министарство одбране је намерно преместило практични део вежби „Кавказ 2020“ у унутрашњост земље, како не би изазивали тензије у Европи.

Вишецевни ракетни лансер ТОС-2 Тосочка на Паради победе у Москви - Sputnik Србија
На вежбама „​​Кавказ 2020“ први пут употребљен систем „Тосочка“
„Министарство одбране Русије такође се придржава политике усмерене на смањење напетости у Европи. С тим у вези, Оружане снаге 2020. године нису одржавале велике војне вежбе у близини граница земаља-чланица НАТО, него су велике практичне акције војске у оквиру стратешких војних вежби 'Кавказ 2020' намерно преместиле у унутрашњост земље“, објаснио је Герасимов.

Герасимов је истакао да вежбе нису биле усмерене против других земаља и биле су у складу са руском војном доктрином, која је, по његовим речима, одбрамбеног карактера.

„Традиционално, припрема и реализација стратешких војних вежби су засниване на принципу максимално могуће отворености. Војни аташеи страних држава су били обавештени о циљевима, задацима, регионима, снагама и средствима које су укључене у вежбе“, истакао је Герасимов.

Према његовим речима, Министарство одбране Русије је усмерено на конструктивни дијалог са НАТО у циљу осигуравања међународне безбедности.

„Министарство одбране Русије увек се држало курса усмереног на изградњу конструктивног дијалога са НАТО и другим земљама у интересу осигуравања глобалне и регионалне безбедности“, истакао је Герасимов.

Оклопно возило термиантор - 2 - Sputnik Србија
„Терминатор“ : Најмоћније борбено возило пред Путином

Он је истакао да је руска страна спремна да развија војну сарадњу са суседима и партнерима, укључујући спровођење заједничких оперативних борбених обука у циљу решавања заједничких задатака супротстављања терористичким претњама.

Вежбе „Кавказ 2020“ одржавају се од 21. до 26. септембра на територији Јужног војног округа и на Црном и Каспијском мору под руководством Герасимова. У њима учествује око 80 хиљада људи.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала