„Авангард“ и убудуће непобедив за све противракетне системе

© Фото : Ministry of Defence of the Russian FederationСлика руског стратешког ракетног система са хиперсоничком јединицом за планирање
Слика руског стратешког ракетног система са хиперсоничком јединицом за планирање - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиперсонични клизећи блок стратешког ракетног система „Авангард“ у будућности ће вероватно моћи да се пресретне помоћу ласерског или електромагнетног оружја, али за сада је ово само теорија. „Авангард“ ће и у блиској будућности остати непобедив за сваки систем противракетне одбране, сматра заменик премијера Русије Јуриј Борисов.
„Вероватно ће се временом наћи противотров и против ових маневарских блокова. То је, пре свега, оружје које користи ласерску технологију, електромагнетни импулс. Али данас је ово област теорије“, рекао је Борисов за телевизију „Русија 1“.

Истовремено, данас и у блиској будућности „Авангард“ ће остати непобедив за сваки систем противракетне одбране.

„Овај клизећи блок се одбија од густих слојева атмосфере и може захваљујући специјалним технологијама да маневрише и, заправо, постане непобедив за системе противракетне одбрамбене“, објаснио је Борисов.

„Када мења путању свог кретања, немогуће је предвидети где ће се наћи у следећем тренутку, где ће усмерити противракету. Због тога (‘Авангард’) обезвређује све напоре које, на првом месту, Америка улаже у стварање противракетне одбране“, нагласио је он.

Први ракетни пук наоружан системом „Авангард“ са хиперсоничним крстарећим блоковима, ступио је на дужност у војне јединице у Оренбуршкој области Русије крајем прошле године. Борбени блок „Авангард“ развила је компанија „НПО Машиностројенија“. Он може да лети у густим слојевима атмосфере хиперсоничном брзином, до 27 маха, мењајући путању и висину и превазилазећи сваку противракетну одбрану.

О постојању овог система први пут је објавио председник Русије Владимир Путин у марту 2018. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала