Док чека реконструкцију Графички колектив и у руини ствара и излаже лепоту

© Фото : Архива Графичког колективаГрафички колектив
Графички колектив - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
После две године номадског живота, Графички колектив коначно је добио кров над главом. Уметнички радови међутим не могу да чекају реконструкцију новог простора, због чега је, упркос руинираности, ова култна галерија отворила врата посетиоцима.

Изложбе не чекају реконструкцију

Чекајући документацију да може да крене са реконструкцијом простора у Драгослава Јовановића 11, Графички колектив одлучио је да започне нови живот и у оквиру пројекта „Креативно, нестрпљиво, изазовно...“ отвори излагачку сезону.

„Решили смо да почнемо са радом и анимирали уметнике да праве своје изложбе, инсталације и да тако реагују на нови простор који је веома занимљив чак и у руинираном стању“, каже за Спутњик уметнички директор, уредник и кустос Графичког колектива Љиљана Ћинкул.

© Фото : Владан ВинкићБоје природе насупрот сивим рушевинама на изложби Весне Опавски „Сезонаријум“
Док чека реконструкцију Графички колектив и у руини ствара и излаже лепоту - Sputnik Србија
Боје природе насупрот сивим рушевинама на изложби Весне Опавски „Сезонаријум“

Уметници су радо прихватили позив, а недостатак струје није их спречио да покажу своје радове. Напротив, под природним светлом, импровизована галерија Графичког колектива отворена је за посетиоце у периоду од 12 до 16 сати.

Прву поставку чинили су радови младог уметника Николе Радосављевића – амбијентална изложба настала као непосредна реакција на излагачки простор. Другу поставку чине дигиталне графике Весне Опавски које, на другачији начин, плене разрушени ентеријер у центру престонице.

„То је пројекат који настаје спонтано – уметници морају да доживе простор и да направе релацију са њим да би излагали“, објашњава Љиљана Ћинкул и додаје да, очишћен од шута и смећа, простор има аутентичност. У сусрету рушевина и уметничких идеја настаје лепота.
© Фото : Архива Графичког колективаАмбијентална инсталација Николе Радосављевића у руинама будуће галерије Графичког колектива
Док чека реконструкцију Графички колектив и у руини ствара и излаже лепоту - Sputnik Србија
Амбијентална инсталација Николе Радосављевића у руинама будуће галерије Графичког колектива

Прославили 70. рођендан без крова над главом

Када је култни простор на Обилићевом венцу 27 , у коме је Графички колектив непуних 70 година дисао, реституцијом враћен наследницима, надлежни нису нашли довољно интересовања да га откупе. На том месту сада се налази посластичарница.

„Ми смо ипак задовољни јер је нови простор велики, на два нивоа и сигурни смо да ће подарити нову енергију Графичком колективу“, сматра уметничка директорка. „Добили смо средства за почетне радове, али захваљујући нашој спорој администрацији, још чекамо прикључење струје.“

Важна институција културе, Графички колектив прошле године прославио је 70. рођендан без крова над главом. Осим адресе, много тога се у животу колектива променило, али нит која повезује чланове удружења, уметнике и пријатеље остаје нераскидива.

„Имамо велики број чланова, формалних и неформалних. Њихова подршка била нам је ослонац у данима када смо се лоше осећали зато што смо морали да напустимо простор на Обилићевом венцу. Али, сад из истог осећаја за заједништво из ког је настао, Графички колектив наставља своје програмске активности.“

Мапирање историје

Попут многих организација, и Графички колектив се у време короне придружио електронској форми излагања и то у склопу два пројекта – први је „Графика на ивици“, међународни симпозијум о графици данас, а други „Кроз дурбин Графичког колектива - мапирање историје“.

© Фото : Архива Графичког колективаГрафика и њена гранична подручја у 21. веку
Док чека реконструкцију Графички колектив и у руини ствара и излаже лепоту - Sputnik Србија
Графика и њена гранична подручја у 21. веку

„Оба пројекта су веома значајна – први зато што се велики број уметника из Србије и иностранства јавио да учествује, а други јер у енциклопедијској форми представљамо биографије, текстове и репродукције уметника значајне за колектив, а самим тим и за нашу културу“, каже Љиљана Ћинкул.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала