Срби и Американци су браћа по оружју: Вучић на обележавању годишњице операције „Халијард“

Пратите нас
На Галовића пољу у Прањанима обележава се 76 година од операције „Халијард“, а у оквиру церемоније званично ће бити отворен и аеродром изграђен у част једне од највећих акција спасавања савезничких пилота у Другом светском рату.

Церемонији присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, потпредседница владе и министарка Зорана Михајловић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, оснивач Фондације Халијард Џон Капело, локални званичници...

Вучић: Градићемо пријатељске односе са Америком

Председник Александар Вучић рекао је да су Срби, Американци, Енглези постали браћа по оружју током операције „Халијард“.

„Свако ће наћи своје разлоге зашто су се током 90-их, посебно 1999. године, те ствари промениле, али наша будућност је и да сада са западним савезницима градимо односе пријатељства“, поручио је Вучић.

Он је истакао значај операције „Халијард“, јер су Немаци, пре свега у Румунији, савезничкој авијацији наносили огромне губитке, па је за савезнике Шумадија била једно од места где су погођени морали да се спасавају и постала је уточиште за више од 500 авијатичара америчких, британских, канадских.

„Тада су наши људи показали сву храброст“, рекао је председник Србије, истичући да су грађани тог дела земље 1944. године осветлали образ Србији.

Додик: Посебан мост пријатељства са САД

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да године сатирања нису успеле да баце у заборав оно што се догодило у Прањанима.

Додик је истакао и да је акција спасавања савезничких пилота одраз борбе српског народа за слободу и одраз пријатељства који српски народ носи у себи.

Подсетио је да су мештани Прањана помагали савезничким пријатељима у тренутку окупације и за кратко време изградили аеродром.

„Поносан сам на ове људе што су тако реаговали и направили посебан мост пријатељства са САД“, рекао је Додик.

Годфри: Овај догађај дуго био под велом тајне и заборава

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри рекао је да је операција „Халијард“ предуго била под велом тајне, а након тога и под велом заборава.

Меморијални комплекс, према његовим речима, достојно обележава храброст људи у Прањанима који су ставили живот на коцку у једној од највећих операција спасавања у историји.

Изградња меморијалног центра у Прањанима - Sputnik Србија
Са овог места су спасавани амерички пилоти: Објављен снимак изгледа меморијалног центра у Прањанима

Годфри подсећа да смо почетком месеца били сведоци заједничког рада на решавању једног од највећих задатака, односно склапања споразума у Вашингтону, наводећи да признају да за Србију то није било лако, као и да ће спровођење бити тешко.

„Чека нас много изазова. Да бисмо их остварили треба се подсетити и колике су жртве поднела наша два народа“, казао је Годфри.

Годфри, који је на почетку обраћања изјавио саучешће породицама пилота погинулих у паду авиона миг-21 код Малог Зворника, напоменуо је да је он први амбасадор САД који је дошао у Прањане.

Пре 76 година, у Прањанима, на Галовића пољу, у оквиру мисије „Халијард“, српски народ, мештани и припадници Југословенске војске у отаџбини под командом генерала Драгољуба Михаиловића спасили су више од 500 америчких пилота.

На месту, где је 1944. године направљена импровизована писта од камења са које су пилоти евакуисани, изграђена је за претходна два месеца травната писта за мале и спортске авионе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала