Научници: Вишејезичност спречава развој Алцхајмерове и Хантингтонове болести

© PixabayУчење страних језика - илустрација
Учење страних језика - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Познавање два или више језика спречава развој дегенеративних болести као што су Алцхајмерова и Хантингтонова болест, закључак је заједничког истраживања шпанских научника Отвореног универзитета Каталоније и Универзитета Помпеу Фабра у Барселони.

О тој когнитивној резерви, која штити полиглоту од старосних губитака функција мозга, истраживачи су објаснили за академски часопис „Неуропсихологија“, који издаје Америчко удружење психолога.

Научници су детаљно проучили становнике Каталоније, где практично цело становништво из историјских разлога говори шпански и каталонски. Они су установили да се билингвисти на интелектуалном плану веома разликују од оних који говоре само један језик.

Корист од лингвистичке гимнастике

Истражујући когнитивне способности, научници су открили значајну разлику између особа које знају неколико језика и активно их користе на послу и у свакодневном животу и оних који пасивно знају два или чак три језика.

„Видело се да су особе са високим степеном знања два језика лакше савладавали ране симптоме когнитивних дисфункција у поређењу са двојезичним, али који никада нису активно користили други језик“, рекао је водећи аутор рада, професор на Факултету медицинских наука Отвореног универзитета Каталоније Марко Калабрија.

Он сматра да је за мозак најоптималније знање два или више језика и константно „пребацивање“ с једног језика на други.

Језици - илустрација
Научници: Вишејезичност спречава развој Алцхајмерове и Хантингтонове болести - Sputnik Србија
Језици - илустрација

„Таква лингвистичка гимнастика помаже да се људи понашају као да на многим функционалним нивоима, попут, на пример, вожње аутомобила, када можемо да разговарамо телефоном, размишљамо о тезама говора и слично“, рекао је  Калабрија и истакао да „тако тренирамо мождану кору“.

Вишејезичност и когнитивна резерва

Истраживач је нагласио да је „добро што вишејезичност и, што је најважније, активна употреба језика, помаже у надокнађивању надолазећих неуродегенеративних проблема“.

„Употреба више језика ствара ефикасне алтернативне шеме за решавање когнитивних задатака. Очигледно је да вишејезичност одлаже појаву симптома умереног когнитивног оштећења у претклиничкој фази Алцхајмерове болести“, рекао је истраживач.

Калабрија је нагласио да у земљама у којима историјски становништво говори два или више језика, становници су подложни дегенеративним болестима мозга за 50 одсто мање него у „једнојезичним“ друштвима.

Тренутни и претходни радови аутора показали су да активна употреба два или више језика на послу и код куће доприноси развоју когнитивне резерве и спречава појаву проблема са интелектуалним способностима особе до старости.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала