Одложени разговори верских поглавара у Црној Гори о Закону о слободи вероисповести

© Sputnik / Небојша ПоповићМитрополит Амфилохије се обратио народу након литургије
Митрополит Амфилохије се обратио народу након литургије - Sputnik Србија
Пратите нас
Састанак митрополита црногорско-приморског Амфилохија са надбискупом барским Роком Ђонлешајем и реисом Исламске заједнице Рифатом Фејзићем, који је био планиран за данас, одложен је на предлог надбискупа и реиса. Једна од главних тема састанка требало је да буде Закон о слободи вероисповести.

Како је „Вијестима“ речено у Митрополији црногорско-приморској, Амфилохије жели да са надбискупом барским и реисом Исламске заједнице разговара о свим питањима која се тичу унапређења живота верника и свих грађана Црне Горе, посебно имајући у виду најновија збивања у држави.

Из МЦП су казали и да би сигурно једно од главних питања на том састанку, који је требало да буде одржан у Бару, био Закон о слободи вероисповести.

„Суштинско питање је да ли тај закон важи за све Цркве и верске заједнице, или само за Православну цркву? С обзиром на то да је држава већ склопила уговоре са Римокатоличком црквом и Исламском заједницом, оваквим законом се поништавају неки од важних одредби тих уговора. Тако да је њиме дискриминисана не само Православна црква, него су угрожене и остале верске заједнице. Стога је неопходно да сви помогнемо Влади да се донесе један истински савремен демократски закон“, рекли су из МПЦ.

Дритан Абазовић, Здравко Кривокапић и Алекса Бечић - Sputnik Србија
Кривокапић: Укинућемо Закон о слободи вероисповести

Митрополија црногорско-приморска је, како се подсећа, раније навела да од нове власти очекује да актуелни Закон о слободи вероисповести повуче и да се донесе један савремен закон који ће испоштовати Устав Црне Горе, верске слободе и права свих верника и обезбедити равноправност међу свим верама.

Подсетимо, спорни Закон о слободи вероисповести усвојен у ноћи између 26. и 27. децембра, уз протесте свештеника Митрополије црногорско-приморске, који су били на улици, инциденте у Скупштини и хапшење посланика ДФ-а.

Након усвајања Закона, уследиле су протестне литије улицама Подгорице и других градова, које је предводило свештенство МЦП, све до марта када су обустављене због епидемије вируса корона.

Литије су у јуну настављене након неуспелих преговора МЦП и Владе, па поново прекинуте због забране јавних окупљања.

За МЦП и епархије СПЦ у Црној Гори су спорни чланови Закона који се тичу имовине и регистрације верских заједница.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала