Азербејџанска војска објавила снимке уништавања јерменске војне технике /видео/

© Фото : Министерство обороны Азербайджана / Уђи у базу фотографијаНапад азербејџанске армије на циљеве у Нагорно-Карабаху
Напад азербејџанске армије на циљеве у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Азербејџана објавило је снимак на којем се наводно види напад на јерменску војну технику.
„У контраофанзиви јединица азербејџанске војске на различитим правцима фронта уништен је велики број живе силе и војне технике јерменских трупа“, наводи се у опису видео записа.

Рано ујутру 27. септембра Азербејџан је започео интензивно гранатирање насеља у Карабаху, укључујући и главни град Степанакерт, прелазећи у офанзиву дуж целе линије. У нападима има жртава међу цивилним становништвом.

Баку и Јереван се међусобно оптужују за погоршавање ситуације. Азербејџанско Министарство одбране тврди да је јерменска страна отворила ватру, а азербејџанске снаге покренуле су контраофанзивну операцију. Јерменска војска саопштила је да је Карабах био подвргнут ваздушним и ракетним нападима из Азербејџана.

Јерменске власти увеле су ванредно стање у земљи и објавиле општу мобилизацију. Министарство спољних послова Русије позвало је Баку и Јереван да одмах прекину ватру и започну преговоре.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске ССР. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а, на чијем су челу три копредседавајућа – Русија, САД и Француска. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија штити интересе непризнате републике, с обзиром да Нагорно-Карабах није страна у преговорима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала