Бизнисмени воле стендап: Како хумор помаже бизнису у Русији

CC0 / / Човек са краватом
Човек са краватом - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Мит да су бизнисмени искључиво озбиљни људи који су далеко од хумора, срушен је у у Нижњем Новгороду. Већ другу годину заредом град је домаћин такмичења које је комбинација бизниса и хумора.

„Можемо рећи да је пројекат „Своје грабуље“ јединствен за наш град, јер се одржава у нестандардном формату, а то је стендап комедија која је сада, вероватно, најпопуларнији хумористички жанр“, рекао је Тимур Радајев, директор компаније за управљање технолошким парком „Анкудиновка“ у Нижњем Новгороду, где се одржава такмичење. 

Према његовим речима, у одређеном тренутку је постало јасно да пословној заједници недостаје догађај који би могао да постане својеврсни светионик за бизнис у Нижњем Новгороду, како би људи могли да се састају и дискутују у неформалном окружењу, слушају најзанимљивије случајеве које су посвећени проблемима вођења бизниса и решавају их у пракси, а и да добију повратну информацију од стручњака. 

„Желимо да овај догађај постане редовна пракса, непрестано побољшавамо формате, експериментишемо са презентацијом и оригиналношћу жанра“, истакао је Радајев. 

Стендап развија јавни наступ бизнисмена

Организатори настоје да регионалним предузетницима пруже прилику не само да занимљиво и нестандардно причају о бизнису и „грабуљама“ (препрекама) које су им се нашле на путу, већ и да побољшају своје вештине јавног наступа. Ово је изузетно важно за такве активности, истакао је директор компаније за управљање технолошким парком. 

„Очекујемо да ће такмичење помоћи и почетницима и искусним предузетницима да науче да јасно и разумљиво говоре о својим пројектима, постајући нека врста јединствене платформе за самопрезентацију занимљивих регионалних предузећа. Будући да представници стартап компанија често морају да презентују пред инвеститорима, овде могу да усаврше своје вештине јавног наступа и рада са слушаоцима“, истакао је он. 

За припрему наступа, технолошки парк „Анкудиновка“ је спремио професионалног комичара који помаже учесницима да њихови говори буду што смешнији. 

„Ипак, сврха догађаја није само да се говори о најновијим трендовима у бизнису, него и да то буде упечатљиво, смешно, оригинално и шаљиво, јер нигде у граду тога нема“, рекао је Радајев. 

Уз то, ако учесници желе да користе услуге бизнис тренера, психолога и тако даље, организатори немају ништа против. „У сваком случају, свако од њих ће обавезно добити повратну информацију о свом пројекту од крупних градских предузетника, који ће бити стручњаци у жирију“, додао је он. 

Један од непосредних циљева такмичења је стварање јаке и стабилне пословне заједнице истомишљеника, нагласили су организатори. „Имамо информације да многи учесници понекад међусобно комуницирају, а неки од њих су успели да добију нове перспективе поруџбине за своје компаније“, истакао је директор компаније за управљање технолошког парка. 

Такмичење ће се одржати по други пут. Прошле године су учесници наступили у пуној сали и добили добре критике како публике, тако и чланова жирија. 

Из уста победника

Прошлогодишњи победник Иља Котов каже да је имао дефинитивну предност над конкурентима: „Већ припремам четврту књигу за штампу, па знам како да напишем неке смешне ствари. Поред тога, тада сам се тек вратио из Кине, где је било веома занимљиво, тако да није било потребе да нешто ново смишљам“. 

Међутим, предузетник је морао да превазиђе страх од јавног наступа

„Када имам велике презентације или нешто слично, за мене је то корак више у превазилажењу себе. Али са друге стране, када учините овај корак и добијете позитиван резултат, будете јако задовољно и ради вам адреналин“, испричао је Иља.

Бизнисмен признаје да је очекивао да буде први. „Ако учествујем, онда сам увек за победу, ја сам максималиста. Имам комплекс победника. Био бих веома незадовољан да сам изгубио“, каже Котов. 

Роман Улитин, који је добио награду публике, издваја ово такмичење међу многобројним другим. „Навикао сам на разне догађаје за предузетнике, али чињеница да сам наступао у стендап формату ме је позитивно изненадила“, истакао је он. 

По његовом мишљењу, сам назив „Своје грабуље“ је веома занимљив и симболичан. 

„Предузетништво нису само победе, већ и огроман број грешака, компликованих прича које се могу испричати само на ироничан начин“, истакао је Роман. 

Бизнисмен каже да је доста једноставно припремити се за наступ: „То је због мог карактера и односа према животу. Трудим се да на све гледам са осмехом, па ми је било потребно само да се сетим шта се десило за последњих годину дана и напишем текст. А уредници су ми помогли да спакујем шале како треба и правилно поставим акценат, тако да је наступ био прилично лак и пријатан“.

Роман је такмичење доживео не само као прилику да покаже свој таленат, већ и да промовише свој посао. Испоставило се да је баш тако и било: буквално недељу дана након наступа, потписао је велики уговор са једном од компанија. 

Иначе, такмичење још траје, а победника очекују вредне награде у укупном износу од 200 хиљада рубаља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала