Директор словеначког института: Грађани Косова таоци криминалаца из тзв. ОВК

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Припадници терористичке огранизације ОВК
Припадници терористичке огранизације ОВК - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане др Зијад Бећировић изјавио је данас да не верује да ће хапшења некадашњих припадника тзв. ОВК довести до дестабилизације тзв. Косова.

„Наиме, један део припадника и челника ОВК су годинама, а сада се може рећи и деценијима, спроводили тортуру над својим сународницима Албанцима. Разни облици изнуде, претње, рекетирање, чак и неразјашњена убиства и слично су нажалост постали свакодневица на Косову“, рекао је Бећировић.

Време да се грађани ослободе криминалаца из тзв ОВК

Он је истакао да је многима тзв. ОВК била покриће за разноврстан и у великом опсегу почињен криминал и корупцију.

„Грађани Косова су таоци тих појединаца и група и коначно је дошло време да се ослободе“, навео је Бећировић.

Кад је реч о споразуму у Вашингтону, он каже да верује да ће цео регион имати користи од тог споразума, а не само Београд и Приштина.

Вашингтон помогао и ЕУ и Русији

„У фокусу је 'мали Шенген' и све ће државе имати користи од њега. Потврда тога је и отварање регионалне канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду, што представља нов почетак за Србију и регион западног Балкана“, истакао је Бећировић.

На питање да ли је тим споразумом Вашингтон поново преузео иницијативу од ЕУ, он одговара да је Вашингтон помогао и ЕУ и Русији.

© AP Photo / Evan VucciДоналд Трамп током церемоније потписивања споразума Београда и Приштине
Директор словеначког института: Грађани Косова таоци криминалаца из тзв. ОВК - Sputnik Србија
Доналд Трамп током церемоније потписивања споразума Београда и Приштине

„Ово је добра основа и шанса за све. Ратом се тешко било шта постиже и рат као опција је најпогубнија варијанта за западни Балкан“, сматра Бећоривић.

На питање да ли очекује неке конкретне потезе Брисела у наредном периоду када је реч о дијалогу Београда и Приштине, он одговара да неће бити ништа посебно и да ЕУ коначно треба да заврши оно што је започела - убрзан улазак држава западног Балкана у ЕУ.

„То би требало да буде приоритет, а упоредо треба финализовати још отворено питање Косова“, рекао је Бећировић.

Демонтирати Милову тајну политичку полицију

Коментаришући тренутну ситуацију у Црној Гори, он каже да ће бити потребне године како би се демонтирао режим Мила Ђукановића.

„Сада је најважније отклонити тензију у Црној Гори, коју је свесно изазвао и још је изазива Мило Ђукановић, а онда хитно донети нови закон о обавештајној служби како би се демонтирала Ђукановићева тајна политичка полиција“, каже Бећировић.

Он оцењује да ће се нова влада Црне Горе наћи у тешкој ситуацији јер ће, осим демонтирања режима, економска обнова државе и повећање стандарда грађана бити највећи изазов за нову власт.

„Катастрофално вођење Црне Горе кулминирало је за време пандемије ковида 19, а непотребно затварање државних граница додатно је девастирало ионако слабу економију и посебно туризам, који је на нивоу од 10 одсто у поређењу са прошлогодишњом сезоном. Важно је успоставити потпун надзор над луком Бар, која је епицентар криминала, посебно нарко-бизниса, али и других облика криминала“, рекао је Бећировић.

Хоће ли Мило издејствовати имунитет?

Говорећи о томе шта би могли бити наредни потези Мила Ђукановића, Бећировић каже да цео свет зна да је његов режим поражен.

„Екипа око Ђукановића и он сам, који је једним делом жртва својих најближих сарадника, у основи окупљају стари окоштали комунистички кадар, али његово и њихово време је прошло. Постоје кризна подручја на свету, па ако је Ђукановићу до рата, има бројне прилике, али неће он ратовати“, рекао је Бећровић.

Он је додао да се не би изненадио да Ђукановић покуша да постигне договор са новом влашћу и издејствује имунитет за себе, па чак и да касније промени политичку опцију, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала