Додатне мере у Црној Гори: Грађани, боравите што више у својим кућама

© AP Photo / Matias DelacroixТестирање на вирус корона
Тестирање на вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Имајући у виду изузетно распрострањену локалну трансмисију, велики број случајева у болницама и огроман притисак на здравствени систем, Институт за јавно здравље Црне Горе предложио је Националном координационом телу за заразне болести увођење додатних мера ради спречавања ширења новог корона вируса.

"Донете мере, чија примена почиње од сутра, обезбедиће да већ у првој половини октобра сузбијемо интензивно ширење епидемије и очувамо здравље и животе становништва", наводе из Института за јавно здравље, а преносе црногорски медији.

“Локални кризни штабови су се, узимајући у обзир изузетно неповољну епидемиолошку ситуацију, обратили НКТ-у са предлогом предузимањем додатних мера у општинама са изузетно високом трансмисијом”, наводи се у саопштењу.

Они апелују на све утицајне појединце да позову на строго придржавање донесених мера и кажу да је ово једини начин да се епидемија стави под контролу.

“Свесни смо економске ситуације и проблема који ће настати услед предлога оваквих мера, али је ово заиста једини начин да покушамо да ставимо под контролу изузетно тешку епидемиолошку ситуацију и помогнемо здравственом систему да се одржи на ногама”, наводи се у саопштењу.

Тврде да раде све што раде и њихове колеге свуда у свету, а у односу на ширење епидемије.

“Позивамо вас да будемо сложни, дисциплиновани и одговорни за себе и своје најближе. Једино тако можемо помоћи и себи и медицинским радницима који се натчовечанским напорима боре за сваки људски живот”, каже ИЈЗ.

Из Института су позвали грађане да што више бораве у својим кућама, да носе маске и одржавају физичку дистанцу.

“Драги грађани, молимо вас да што више боравите у својим кућама, да носите маске и одржавате физичку дистанце. Овај наш апел упућујемо свим грађанима Црне Горе, без обзира на то је ли у њиховим локалним срединама већи или мањи ниво трансмисије, јер свака неодговорност може довести до нежељених последица. Овим путем желимо да се захвалимо свим грађанима који су се све време придржавали препоручених мера, као и свима који ће то сад урадити”, закључују из ИЈЗ-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала