Долазак Иванке Трамп печатирао би стратешко партнерство Србије са Америком

© AP Photo / RJ SangostiЋерка америчког председника Иванка Трамп
Ћерка америчког председника Иванка Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Посета Иванке Трамп Србији коју је најавио председник Александар Вучић, према оцени историчара Саше Адамовића добра је вест која би значила даљи напредак у напорима да Србија, поред стратешког партнерства са Русијом и Кином, исту сарадњу оствари и са Америком.

„То неће бити лако, с обзиром да је решавање косовског проблема још у стању да не може, у овом тренутку, ни на један начин буде решено а да то буде повољно за Србију. Али, у сваком случају, позитивни сигнали из Вашингтона релаксираће односе између Србије и САД“, каже Адамовић.

Посета Иванке Трамп Београду - од стратешког значаја

Утицај Иванке Трамп на реализацију Вашингтонског споразума биће веома велик, предвиђа наш саговорник.

„Сигурно ће искористити прилику да наметне и неке од тема којима се она лично бави у САД. С обзиром да је пре доласка у администрацију свога оца била успешна жена, сигурно ће се бавити развојем приватног предузетништва“, сматра Адамовић.

© AP Photo / Carolyn KasterУтицај Иванке Трамп на реализацију Вашингтонског споразума може бити велик
Долазак Иванке Трамп печатирао би стратешко партнерство Србије са Америком - Sputnik Србија
Утицај Иванке Трамп на реализацију Вашингтонског споразума може бити велик

Јако битна карика у Трамповој администрацији

Да је Трампова администрација прва од распада Југославије са којом Србија може да пронађе заједнички језик наглашава и новинар листа „Печат“ Никола Врзић.

„Иванка Трамп је, као председникова ћерка, али не само као његова ћерка, већ и као особа која се налази у најужем кругу Трампових сарадника, неко ко је веома утицајан. Тако да би њена посета могла да утиче на учвршћивање наших односа са Трамповом администрацијом, наравно под условом да преживи предстојеће председничке изборе“, каже он.

Такође треба имати у виду да је амерички интерес усмерен на потискивање свих других утицаја, пре свега руског и кинеског. Стога би Србија, према Врзићевом мишљењу, требало да буде веома опрезна.

„Пожељно је да изградимо боље односе са Вашингтоном, али је још пожељније да због тога не жртвујемо изградњу још бољих односа са Русијом и Кином јер нам је њихова подршка најважнија од Косова и Метохије, па надаље. Наравно, уколико раскорак који је видљив између Вашингтона и Брисела по питању Косова и Метохије настави да се шири, за нас ће свакако бити добро да одржавамо добре односе са Трамповом администрацијом“, наглашава Врзић.

Иванка Трамп је јако битна карика у Трамповој администрацији, који се, због сукоба са дубоком државом радије ослања на своје рођаке и пријатеље, закључује Врзић.

Десна рука свога оца

Посета Иванке Трамп Србији неће бити прва посета неког Трамповог детета нашој земљи. Пре две године у Београду је боравила Иванкина млађа сестра Тифани.

Међутим, с обзиром на положај који Иванка Трамп заузима у администрацији свога оца, њен долазак био би далеко од туристичког обиласка српске престонице.

© AP Photo / Michael SohnИванка Трамп је десна рука свог оца
Долазак Иванке Трамп печатирао би стратешко партнерство Србије са Америком - Sputnik Србија
Иванка Трамп је десна рука свог оца

Иванка Трамп је десна рука свога оца и особа од његовог највишег поверења, што је била и у време док се Доналд Трамп бавио бизнисом. Заједно са својим мужем Џаредом Кушнером за Трампов рачун обавља најважније и најделикатније послове. С обзиром да је Кушнеру, као поље деловања припао Блиски исток, изгледа да је његовој супрузи припао регион западног Балкана.

Иванка Трамп у америчкој јавности, чак и оним који су оријентисани екстремно лево-либерално, стоји боље од свог оца. Према Адамовићевим речима, медији преко океана шпекулишу и теоријом да би, једнога дана, могла да наследи свог оца у Овалном кабинету.

У жижи српске јавности, ова лепотица нашла се не само због најављене посете нашој земљи, већ и због учешћа у преговорима између Београда и Приштине који су одржани у Белој кући. Према Вучићевим речима, Иванка Трамп је у преговорима играла значајну улогу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала