Москва о ситуацији у Нагорно-Карабаху: Моментално обуставити ватру

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Руско Министарство спољних послова позвала је стране укључене у конфликт у Нагорно-Карабаху да моментално обуставе ватру.

У саопштењу Министарства се наводи да је у том региону дошло до драстичне ескалације ситуације, да је ватра интензивна са обе стране и да има података о губицима.

„Позивамо стране да одмак обуставе ватру и да почну преговоре у циљу стабилизације ситуације“, истиче се у саопштењу.

У региону Нагорно-Карабаха дошло је јутрос до нове ескалације.

Министарство одбране Јерменије је саопштило да су јерменске снаге у Нагорно-Карабаху обориле два азербејџанска хеликоптера и три беспилотне летелице и да се та област нашла под ваздушном и артиљеријском ватром азербејџанских снага.

Министарство одбране Азербејџана је претходно саопштило да су јерменске снаге пуцале дуж линије раздвајања и да има жртава међу цивилима. Јерменска страна није коментарисала ове наводе.

Из Јеревана је саопштено да је Азербејџан започео офанзиву у правцу Нагорно-Карабаха, док у Бакуу наводе да само предузимају реципрочне мере против акција Јерменије у тој области.

Сукоб Азербејџана и Јерменије

Сукоб Азербејџана и Јерменије почео је у фебруару 1988. године, када је аутономна област Нагорно-Карабах (НКАО) објавила о изласку из Азербејџанске републике. Након тога, у септембру 1991. године, у центру ове области у Степанкертеу објављено је о успостављању Нагорно-Карабахске Републике (НКР).

Власти Азербејџана су током каснијег војног сукоба изгубиле контролу над Нагорно-Карабахом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала