Научници: „Цурење 5Г“ мреже поништава временску прогнозу, последица може бити – изненадни торнадо

CC0 / / 5Г мрежа
5Г мрежа - Sputnik Србија
Пратите нас
„Цурење 5Г“ мреже може довести до погрешних временских прогноза што би могло довести до катастрофалних последица у будућности, показала је нова студија научника Рутгерс универзитета.

Истраживање, које је овог месеца рецензирано и достављено Светском форуму ИЕЕЕ 5Г 2020, требало је да проучи утицај „цурења 5Г“ – појаве када се зрачење из предајника случајно емитује у суседне фреквенцијске канале или опсеге.

Пошто 5Г фреквенције потенцијално могу „процурити“ у опсеге временских сензора на посматрачким сателитима, који мере количину водене паре у атмосфери, то би могло ометати тачност података које метеоролози прикупљају за предвиђање, сугерише студија.

Истраживачки тим користио је модел ширења првог реда како би измерио како то утиче на тачност временских предвиђања у односу на чувено „Избијање торнада у супер уторак 2008“ које је однело живот више од 50 људи на југу САД-а.

Истраживање је закључило да је „цурење 5Г“ утицало на прецизност предвиђања падавина током торнада до 0,9 милиметара и на тачност предвиђања температуре у близини нивоа тла до 1,3 степена Целзијусових.

Према главном аутору студије професору Нарајану Мандајаму, важност овог открића „зависи од вашег мишљења о 5Г технологијама“.

„Може се тврдити да је величина грешке пронађена у нашој студији безначајна или значајна, у зависности од тога да ли представљате или метеоролошку заједницу“, рекао је научник.

Додао је да је једна од ствари коју је тим открио била та да „ако желимо да цурење буде на нивоима које преферира 5Г заједница, морамо радити на детаљнијим моделима, антенској технологији и побољшаним алгоритмима за прогнозу времена, који морају узети у обзир цурење 5Г“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала