Свемир не престаје да фасцинира: Сигнал стар седам милијарди година допутовао до Земље

CC0 / пиксабеј / Црна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Замислите енергију осам сунца отпуштену у исти час. Такав је гравитациони „шок-талас“ који се проширио од досад највећег примећеног спајања двеју црних рупа.

Сигнал од тог свемирског догађаја путовао је седам милијарди година да стигне до Земље, али је и даље био довољно јак да у мају прошле године активира ласерске детекторе у САД и у Италији.

Научници кажу да је судар двеју црних рупа произвео једно јединствено тело масе 142 пута веће од нашег Сунца.

Наука већ дуже времена зна за постојање и мањих и пуно већих црних рупа. Али ова опсервација представља нову класу тзв. црних рупа средње величине које имају масу од 100 до 1.000 наших Сунца.

Анализа последње од њих стиже као резултат међународне ЛИГО-ВИРГО сарадње која управља трима системима за откривање гравитационих таласа у Америци и Европи.

Ласерски интерферометријски инструменти „слушају“ вибрације у простор-времену које стварају катаклизмички космички догађаји – а од 21. маја 2019. све њих је покренуо оштар сигнал у трајању од свега једне десетине секунде.

Компјутерски алгоритам израчунао је да су извор последњи моменти двеју спиралних црних рупа – једне масе 66 пута веће од нашег Сунца, а друге 85 пута веће.

Удаљеност од овог спајања процењена је на 150 трилијарди километара.

„То је невероватно, заиста”, каже професор Нелсон Кристенсен из опсерваторије на Азурној обали у Француској.

„Овај сигнал је путовао седам милијарди година. Значи, тај догађај се десио на пола постојања нашег свемира и сада је механички покренуо и детекторе овде на Земљи“.

Колизија два свемирска објекта великих као 85 наших Сунца окупила је многе научнике јер се њихово разумевање о томе како настају црне рупе од умирућих звезда не може ослонити на догађај ових размера.

Звездама ће, кад исцрпе своје нуклеарно гориво, колабирати њихова језгра и настаће црна рупа ако су довољно велике. Али физички закони који су, претпоставља се, „на снази“ унутар звезда, сугеришу да је настанак црних рупа унутар масе од 65 до 120 пута величине Сунца немогућ. Умирућа звезда која би могла да носи такве објекте, сама би се распала и иза ње не би остало ништа.

Ако су научници у праву, тада је највероватније објашњење за постојање објекта масе 85 наших Сунца тај да је то резултат једног још већег спајања црних рупа.

А то, верује професор Мартин Хендри са Универзитета у Глазгову, има импликације на начин како је свемир настао.

„Овде говоримо о хијерархији спајања, могућем путу да се створе све веће и веће црне рупе. Ко зна, можда се ова 142 соларне масе велика црна рупа споји с још већом и онда настану супер огромне црне рупе какве се налазе у средишту галаксија“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала