Агим Чеку саслушан у Специјализованом тужилаштву у Хагу

© AP Photo / VISAR KRYEZIU / Агим Чеку
Агим Чеку - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Специјализованом тужилаштву Косова са седиштем у Хагу завршено је саслушање некадашњег комаданта ткз. ОВК Агима Чекуа. То је за косовске медије потврдио Чекуов адвокат Артан Керкини, који није желело да износи детаље са испитивања.

 

Чеку је раније потврдио да на саслушање код тужиоца иде у својству осумњиченог.

Није познато за које злочине се сумњичи.

Он је по потерници Србије због ратних злочина на Косову до сада три пута хапшен и притваран на границама - у Бугарској, Словенији и Мађарској, док је из Колумбије протеран, али никада није изручен Србији.

У мају 1999. године постављен је за команданта штаба ОВК.

По завршетку сукоба на Косову и Метохији основао је политичку странку, а од 2006. до 2008. био је и премијер Косова.

Некадашњи командант тзв. ОВК Саљих Мустафа данас пред судијом

Некадашњи командант у ОВК Саљих Мустафа, звани командант Цаљи (48), данас поподне ће бити изведен пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу ради изјашњавања о кривици поводом оптужби које га терете за низ ратних злочина на Косову у априлу 1999. године.

Рочиште ће бити јавно и моћи ће да се прати преко видео линка на интернет страници Специјализованих већа, са незнатним закашњењем.

Мустафа је ухапшен и изручен Хагу у четвртак, по налогу судије за претходни поступак, након потврђивања оптужнице. Налази се у притворској јединици Специјализованих већа у Хагу.

Терети се да је индивидуално кривично одговоран за ратне злочине по међународном праву, односно за произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Судија за претходни поступак ће му представити оптужницу и позвати га да се изјасни о кривици одмах или у року од 30 дана.

Судски правилник упозорава да из одбијања оптуженог да призна кривицу или да се изјасни да није крив, "не смеју да се изводе никакви негативни закључи".

У потврђеној оптужници против Мустафе се тврди да су кривична дела произвољног лишавања слободе, суровог поступања и мучења извршена над најмање шест лица у периоду приближно од 1. априла 1999. до 19. априла 1999. на имању у месту Злаш на Косову које је служило као затвор.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Након првог појављивања оптуженог, судија за претходни поступак је задужен за припрему предмета за суђење, а у међувремену сазива статусне конференције на којима се расправља о доказима који ће се изводити на суђењу и другим процесним питањима.

Суђење ће се одвијати пред претресним већем, које се именује накнадно.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала