Дугови, пљачке, „раде маказе“: Хиљаде Срба трпе огромну штету јер не могу у Грчку

CC0 / Pixobay / Солун, Грчка
Солун, Грчка  - Sputnik Србија
Пратите нас
Због забране уласка у Грчку за грађане Србије, власници некретнина у тој земљи трпе огромну штету. Срби су купили више од пет хиљада станова и апартмана у тој земљи, због неплаћања рачуна дугови се месецима гомилају, а већ су забележене и провале и крађе у српске куће у околини Солуна.

Власници некретнина у Грчкој од јула покушавају да објасне надлежнима да нису обични туристи, већ грађани који имају имовину у тој земљи. Писали су грчкој амбасади у Београду и министарствима у Атини, али никакав одговор нису добили.

Фејсбук групу „Грчка из прве руке“, у којој су до сада били окупљени, претворили су у удружење и ангажовали адвоката у Солуну. Траже статус који ће им омогућити коришћење имовине, на начин како то уређују међународни закони.

„Удружење је оформљено јер су власници некретнина инвестирали у Грчку, а имају потпуно исти третман као туристи, без обзира што тој држави плаћају порез. Многи су купили куће у лошем стању и обновили их, па и због тога треба да очекују другачији статус. То је имовина у коју не дозвољавају да се уђе, пуно је проблема, почели су да искључују струју, то су додатни трошкови, поновно укључење је 80 евра. Међу власницима је и пуно старијих људи који не умеју да електронски плате рачуне“, објашњава председница Удружења Тамара Ранчић.

Немогуће је израчунати штету јер Срби не могу у Грчку

Већина власника има мање станове или апартмане купљене за уживање, али има и људи који су у куповини у Грчкој видели бизнис, купили више апартмана, па и хотеле, они трпе највећу штету, јер је и туристичка сезона пропала због вируса корона.

Оштећени Срби ангажовали су адвоката Лидију Павловић, која скоро 20 година ради у Солуну и помогла је у већини куповина станова и апартмана у тој регији. Масовна куповина почела је чим је закон то дозволио, а процветала у последњих седам година, због ниских цена које је условила економска криза у Грчкој.

© Фото : Спутљику уступила Тамара РанчићОштећени и грађани Србије које је корона затекла у процесу куповине стана или зграде, подигли су кредите, а у своју нову некретнину нису ни крочили.
Дугови, пљачке, „раде маказе“: Хиљаде Срба трпе огромну штету јер не могу у Грчку - Sputnik Србија
Оштећени и грађани Србије које је корона затекла у процесу куповине стана или зграде, подигли су кредите, а у своју нову некретнину нису ни крочили.

Павловићева каже да је штету за сада немогуће израчунати, а посебно ону која се мери губљењем стрпљења и живаца.

„Овде је систем мало другачији, ако се у року од два месеца не плате рачуни, рецимо Електродистрибуцији, они имају правну службу која против вас покрене правни поступак, тако да је то посебан проблем. Нема казне, али иде такса на неплаћени порез, што значи да и ту имају новчану штету“, каже Павловићева.

Она додаје да су брутално оштећени и грађани Србије које је корона затекла у процесу куповине стана или целе зграде. Реч је о људима који су подигли кредите, а у своју нову некретнину још нису ни крочили.

На великом губитку су не само власници непокретности, много Срба у Грчкој је усидрило своје бродове. Углавном је реч о мањим јахтама које су се затекле на Крфу и Лефкади. У међувремену их је задесило и невреме.

„Они сада не могу да одржавају јахте, а не могу ни да плате порез на њих, свако лице које одржава брод има одређени временски период у коме може да на њему борави. После тога мора све поново да се ради, да се обнове папири, то је сада велики проблем.“

© Фото : Instagram/jameseditioncomУ великом проблему су и власници бродова који су остали везани у маринама широм Грчке.
Дугови, пљачке, „раде маказе“: Хиљаде Срба трпе огромну штету јер не могу у Грчку - Sputnik Србија
У великом проблему су и власници бродова који су остали везани у маринама широм Грчке.

Ћуте и Грчка и Србија

Павловићева је фрапирана чињеницом да јој ниједна грчка институција на молбе и захтеве није писмено одговорила. Каже да је очигледно додатни проблем специфичан грчки менталитет. Зато је њен савет да држава Србија стане иза својих грађана јер, према искуству са грчким судством, то је, каже, једини лек.

„Било би добро да се поднесе неки формални захтев Министарству спољних послова Грчке или њиховој амбасади, преко које би све ишло, да се људима дозволи некакав привремени улазак у земљу. Да се прати њихов улаз и излазак, али да могу да дођу и заврше своје обавезе. Једино на том нивоу би могло нешто да се уради, другачије никако.“

© Фото : Спутњику уступила Тамара РанчићУ српске куће у солунској регији већ је било упада и пљачке, срећом у њима није било ствари велике вредности, страдали су телевизори и музички уређаји.
Дугови, пљачке, „раде маказе“: Хиљаде Срба трпе огромну штету јер не могу у Грчку - Sputnik Србија
У српске куће у солунској регији већ је било упада и пљачке, срећом у њима није било ствари велике вредности, страдали су телевизори и музички уређаји.

Највише некретнина Срби су купили у најближој солунској регији, али и на Пелопонезу и грчким острвима. Оштећени власници обратили су се и српским властима, али ни од државе Србије нису добили одговор на питање како да дођу до своје имовине.

У српске куће у солунској регији већ је било упада и пљачке, срећом у њима није било ствари велике вредности, страдали су телевизори и музички уређаји.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала