Хаг: Некадашњи командант у ОВК није желео да се изјасни о кривици, има рок 30 дана

© AFP 2023Косовска Влада је већ најавила да ће свака особа која буде оптужена за злочине пред специјалним судом добити правну и финансијску заштиту и новчану помоћ за породице
Косовска Влада је већ најавила да ће свака особа која буде оптужена за злочине пред специјалним судом добити правну и финансијску заштиту и новчану помоћ за породице - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Некадашњи командант у ОВК Саљих Мустафа није данас желео да се пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова изјасни о кривици поводом оптужби које му се оптужницом стављају на терет.

„Нећу се изјашњавати, пре него што то учиним желим да се консултујем са својим браниоцем“, рекао је кратко Мустафа након што му је укратко представљена оптужница, којом се терети за ратне злочине по међународном праву за кривична дела: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Он има право да се о кривици изјасни у року од 30 дана.

ОВК - Sputnik Србија
Мустафа у Хагу, ветерани ОВК прете протестима

Мустафу заступа адвокат по службеној дужности, којег му је доделио секретаријат Специјализованих већа.

Он ће га заступати током целог поступка, преноси Танјуг.

С обзиром да се налази у притвору, Мустафа, према речима судије за претходни поступак, нема право да се брани сам.

Мустафин адвокат навео је да ће одбрана можда оспоравати легалност овог суда, те да ће то у наредном периоду учинити писаним поднесцима.

Он је у судници седео са маском на лицу, а у судници је био присутан и његов адвокат, као и главни тужилац Специјализованих већа Џек Смит са помоћницима.

Судски правилник упозорава да из одбијања оптуженог да призна кривицу или да се изјасни да није крив, „не смеју да се изводе никакви негативни закључи“.

У потврђеној оптужници против Мустафе се тврди да су кривична дела произвољног лишавања слободе, суровог поступања и мучења извршена над најмање шест лица у периоду приближно од 1. априла 1999. до 19. априла 1999. на имању у месту Злаш на Косову које је служило као затвор.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999. године.

Мустафа, звани командант Цаљи (48) ухапшен је и изручен Хагу 24. септембра, по налогу судије за претходни поступак, након потврђивања оптужнице. До почетка суђења ће бити притворској јединици Специјализованих већа у Хагу.

Након првог појављивања оптуженог, судија за претходни поступак је задужен за припрему предмета за суђење, а у међувремену сазива статусне конференције на којима се расправља о доказима који ће се изводити на суђењу и другим процесним питањима.

Суђење ће се одвијати пред претресним већем, које се именује накнадно.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала