Нова епопеја ОВК: Чистка у Приштини, али не за злочине над Србима

CC BY-SA 3.0 / wikipedia/Europol Headquarters / Седиште суда за ОВК налази се у бившој згради Европола у Хагу
Седиште суда за ОВК налази се у бившој згради Европола у Хагу  - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјализовани суд за злочине почињене на Косову и Метохији за периоду 1998-2000. „пробио је лед“ после пет година од оснивања, процесом против Саљиха Мустафе, једног од оснивача терористичке ОВК за злочине „почињене над шест држављана Савезне Републике Југославије“. Реч је о Албанцима, а не Србима.

Адвокат и бивши судија са Косова и Метохије Горан Петронијевић каже да је ово довољан доказ да не верује у овај суд, јер истиче да се оптужница против Мустафе односи на обрачун две терористичке групе ФАРК и ОВК, које су деловалe на Косову.

„Сама чињеница да први случај на суду није везан за злочине над Србима, већ за убиство других терориста албанске националности од стране терориста из ОВК је обесхрабрујућа“, каже Петронијевић.

Да ли ће се ОВК терористима судити за злочине над Србима?

Како каже, њихови међусобни обрачуни нису предмет овог суда, нити међународне заједнице, већ ратни злочини које је ОВК починио над Србима и осталим неалбанцима.

„Други разлог због кога не верујем у овај суд је заснован на чињеници да су терористи ОВК, посебно командни врх, блиско сарађивали са НАТО-ом, Америком и још неким државама из ЕУ. То би значило да би свака осуда ОВК злочина била и пресуда тим државама и НАТО-у“, наглашава Петронијевић.

Постоје одређене резерве али...

Умеренији песимиста од Петронијевића је акредитовани адвокат овог суда Љубомир Пантовић, који жели да верује да ће суд радити оно због чега је и основан.

„Склон сам да верујем у свако правосуђе док се не докаже супротно. Мада, у овом случају има резерве да када се ради о случајевима који су старији од две деценије, суд неће моћи да утврди истину“, наводи Пантовић.

Он је сагласан да је изношење у јавност документа са именима сведока који су суду дали свој исказ у предметима против ОВК уплашило сведоке, али додаје да суд према Правилнику може да искористи њихова сведочења.

„Исказ сведока који из било ког разлога не може да буде физички присутан у суду, а дао је раније исказ, суд може да искористи у датом поступку. То је нешто што је по мени нека олакшица за све ово“, каже наш саговорник.

Америка више не жели ОВК кадрове

Једини оптимиста да ће суд радити свој посао како треба је политички аналитичар и некадашњи официр ЈНА и Војске Србије Демо Бериша, који је сада на челу матице Албанаца у Србији.

„С обзиром на уговор који је потписан са Америком, а знајући да је већина судија у овом суду пореклом из ове државе, сигуран сам да је Америци циљ да очисти руководство у Приштини од кадрова из ОВК. У том контексту уверен сам да ће и Хашим Тачи и Кадри Весељи, али и остали из врхушке ОВК, бити оптужени пред овим судом“, уверен је Бериша.

Осим Саљих Мустафе, познатијег као командант Цаљи, пред судом је као оптужени саслушан и Агим Чеку, бивши премијер и један од четири стуба врхушке ОВК.

Данас се на Космету обележава „Епопеја ОВК“, такозвани „Дан мученика ОВК“, а поводом тога је отворена тачка „6 ОВК“ у месту Језерцу у оквиру спомен-парка ОВК, код Урошевца.

Иначе, бивши припадник Ослободилачке војске Косова Саљих Мустафа одбио је пред Специјализованим већима у Хагу да се изјасни о оптужници која га терети због сумње да је починио ратне злочине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала