Пијаниста одлучио да сачува реке: Портрет од флаша опомиње и плута по Сави

© Фото : Петар СарчевПлутајући профил
Плутајући профил - Sputnik Србија
Пратите нас
Први портрет сачињен од пластичних флаша сакупљених са река плута по Сави, а настао је поводом Светског дана река и носи потпис Андреја Јосифовског, познатијег као Пијаниста.

Плутајући портрет од 4000 флаша

Овај уметник не мирује настављајући са померањем граница, својих али и саме уметности. После недавне изложбе „Идемо на море: варљиво лето 2020“ и портрета Новака Ђоковића на шљаци, Јосифовски је овога пута „кривац“ што је на Сави освануо несвакидашњи портрет нашег познатог водитеља и борца за очување природе, Јована Мемедовића. Сачињен од 4000 старих пластичких флаша, портрет, урађен поводом Светског дана река, плута по води и симболизује да у борби за животну средину и уметност може снажно учествовати.

„Јован Мемедовић је неко ко води рачуна о свима нама, како год да се гледа на његову мисију очувања животне средине. Његове емисије су попут оних уз које се некада одрастало, а које су откривајући нам тајне природе заправо говориле о нашим потребама и нашем здрављу!“, каже Јосифовски, коме је за прављење портрета од флаша било потребно пет дана непрестаног и напорног рада.

Инспирацију је пронашао у једној од Мемедовићевих емисија у којој је, крстарећи Дрином, водитељ наишао на обалу која је, због обиља разног отпада, попримила обрисе депоније.

„Као што су људске очи огледало душе, тако су и реке огледало природе. Морамо да будемо одговорни, ми смо део универзалног екосистема. Овом приликом сам желео да скренем пажњу на озбиљне проблеме које, као цивилизовано друштво, не бисмо смели да имамо.“
© Фото : Петар СарчевУметник у акцији, Пијаниста између 4000 флаша
Пијаниста одлучио да сачува реке: Портрет од флаша опомиње и плута по Сави  - Sputnik Србија
Уметник у акцији, Пијаниста између 4000 флаша

Мозаик површине 240 квадрата

Поставка површине 240 квадрата представља први уметнички подухват у којем се један лик оцртава слагањем мозаика од одбачених пластичних флаша сакупљених са река.

“Можда је и најтежи део био плетење флаша у мрежу по унапред исцртаној шеми. За то ми је требало преко три дана, да бих последњи дан позвао пријатеље у помоћ, јер раду није било краја. После сам бојама направио валере на флашама. Најзахтевније је било поставити све флаше тако да могу да се транспортују. Била су то четири велика ваљка дужина од 2,4 до 3,6 метара. Иако ми је било први пут да овако нешто радим, веровао сам да ћу успети, наводи Андреј.

Цео рад је симболично изведен на Светски дан река, званични празник Уједињених нација, који обухвата разнолике акције чишћења речних корита и обнове станишта, образовне програме, као и промоцију екологије.

Пројекат Андреја Јосифовског настао је на плацу рециклажног центра ЕКОСтар ПАК у Београду, одакле су флаше пренете на Саву између Старог и новог железничког моста.

© Фото : Небојша БабићУметност отпада шаље поруку да лепоту реке треба неговати
Пијаниста одлучио да сачува реке: Портрет од флаша опомиње и плута по Сави  - Sputnik Србија
Уметност отпада шаље поруку да лепоту реке треба неговати

Мемедовић: Само ретки спремни на борбу за идеале

Јован Мемедовић, чији су лик и дело послужили као инспирација уметнику, за Спутњик открива да је фасциниран идејом и упорношћу Пијанисте да овакав пројекат спроведе у дело.

„Човек који је дан по дан састављао флашу по флашу, заслужује највеће похвале. Ретки су људи који су спремни на жртву, на даноноћни рад, на борбу за идеале“, каже Мемедовић. „Он је бисер нашег друштва.“

Уместо уметности која по једној од теорија рециклира саму себе, Андреј Јосифовски Пијаниста од рециклаже ствара уметност. И шаље веома снажну поруку – да екологија може и мора да заузме место испред економије, испред пољопривреде; да је она у рангу са лепотом.

Скулптуре на дивљим депонијама

„Недопустиво је да се рециклажа промовише, а да се онда ђубре на исту гомилу баца. За сада је свест о томе веома лоша. Мој рад треба да покаже да рециклирани отпад има своју корисну намену“, додаје Јосифовски.

Следећи корак оваквог једног пројекта, истиче овај уметник, требало би да буде јединствена акција у општинама које су биле највише на ″удару″ туриста током овог лета. Он лично посветиће се скулптурама које је већ почео да ради по дивљим депонијама смећа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала