„Срби више нису проруски“: Порука стручњака из Вашингтона

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАмерички генерал Фредерик Бен Хоџис
Амерички генерал Фредерик Бен Хоџис - Sputnik Србија
Пратите нас
Фредерик Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, а данас сарадник вашингтонског Центра за анализу европске политике (ЦЕПА), оценио је да се од било које земље савезнице НАТО-а којој буде поверено чување осетљивих података црногорских служби очекује да те податке заштити.

Хоџис каже и да од нове црногорске власти очекује да испуни своје обавезе према НАТО-у.

Бивши амерички генерал је уверен да ће нова власт, када су у питању обавезе према НАТО-у, заузети „сталожен, практичан став и испунити своје обавезе као чланица Алијансе“.

„Људи нешто практичније виде и раде кад су заправо на власти и осећају пуну одговорност“, рекао је Хоџис за „Побједу“, коментаришући приступ нове парламентарне већине НАТО интеграцијама.

Хоџис, када су у питању просрпске партије, које не подржавају чланство Црне Горе у НАТО, каже да Србе у било ком делу Балкана више не види као нужно проруске.

„Већина њих схвата да њихова ‘оданост’ Кремљу током протеклих деценија уопште није побољшала њихов квалитет живота или прилике. Због тога и Вучић заузима дугорочан приступ западним интеграцијама. На овај начин сви људи на Балкану могу побољшати свој квалитет живота и показати како млади могу достићи свој потенцијал“, истиче Хоџис.

Упитан да ли се променом власти створио простор за поновно руско деловање у Црној Гори, Хоџис одговара да ће Кремљ увек покушавати тако нешто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала