Српске туристичке агенције остају без лиценци: Шта ће бити са уплаћеним аранжманима

CC0 / Pixabay / Плажа у Тропеи
Плажа у Тропеи - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Туристичким агенцијама у Србији 1. октобра истичу дозволе за рад, а да би могле да аплицирају за нове по закону морају да имају гаранцију путовања која се вади као банкарска гаранција или полиса осигурања.

Из Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) наводе да већ неколико година указују на проблем да је правно неизводљиво добити банкарску гаранцију, а да су их осигуравачи овог пута у последњем тренутку обавестили да излазе из посла - "јер су туристичке агенције превише ризичне и ове године им неће издавати полисе".

То практично значи да од 1. октобра неће бити туроператера и неће имати ко да организује путовања, а туристичке агенције ће постати такозвани субагенти који ће моћи да продају само појединачне туристичке услуге, попут авио или аутобуских карата или смештаја у појединим хотелима.

"Закон предвиђа обавезне гаранције путовања за организаторе и туроператере, а пошто се тренутно, у периоду техничке владе, не могу мењати ни законски ни подзаконски акти, чиме би било омогућено да агенције добију лиценце и на неки други начин, делује као да нема начина да се реши ова ситуација.

Ипак, грађани који су већ уплатили путовања или добили заменске ваучере не треба да страхују, јер су та путовања покривена досадашњим гаранцијама, а овај проблем односи се само на нова путовања, која неће имати ко да организује", каже у разговору за "Блиц Бизнис" Александар Сеничић, директор ЈУТА.

Он истиче да туристичке агенције још увек преговарају са неким осигуравачима, али да су веома мале шансе да им они издају полисе осигурања од инсолвентности.

"Агенције су биле расположене да пристану и на анекс постојећих полиса до 1. јануара наредне године или на преговоре о промени услова закључивања полиса, али нам је друга страна једноставно рекла да уопште не жели да улази у тај посао ове године", наводи Сенић.

Он наглашава да се у ЈУТИ труде да нађу неки модел да помогну агенцијама и запосленима да наставе да раде, али да нису оптимисти и да ако се ништа драстично не промени можемо очекивати нови талас отказа у туристичким агенцијама већ крајем октобра.

Директор ЈУТЕ подсећа да за туристичке агенције ове године практично није ни било летње сезоне и да је пад промета нешто већи од 90 одсто, јер је сезона била "као и цела година од марта месеца", због пандемије корона вируса. Такође подсећа да су помоћ у туризму делимично добили само хотелијери, док за туристичке агенције, водиче, рент а кар компаније или аутобуске превознике секторске помоћи није било.

Подсетимо, држава је средином августа издвојила 1,2 милијарде динара као директну помоћ за градске хотеле, како би одржала њихово пословање и очувала запосленост у том сектору. Право на помоћ има 280 хотела у 27 градова Србије, а услов за добијање 350 евра по лежају и 150 евра по соби био је да хотелијери не отпусте више од 10 одсто радника до краја године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала