Андреј Богински: Први хеликоптер „Минога“ полеће 2025. године

© Пресс-служба ОАО "Вертолеты Росс / Уђи у базу фотографијаРуски хеликоптери Ми-38
Руски хеликоптери Ми-38 - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тринаеста међународна изложба хеликоптерске индустрије „HeliRussia 2020“ одржана је у Москви, упркос пандемији изазваној вирусом корона. Традиционално, један од њених главних учесника је руски хеликоптерски холдинг „Хеликоптери Русије“ државне корпорације „Ростех“.

Генерални директор компаније Андреј Богински рекао нам је да је ковид 19 утицао на рад свих предузећа холдинга и глобално тржиште хеликоптера, али и да ће прототип хеликоптера „Минога“ добити 2025. или 2026. године

Да ли сте већ израчунали колико су ваши производи поскупели због ковида-19?

- Тешко је рећи колико су поскупели, али наш задатак је да до краја године израчунамо трошкове повезане са пандемијом. Постоје још и такви проблеми као што су кашњење са испорукама, проблеми са логистиком и испоруком резервних делова у иностранство, примена уговора о сервисирању и услугама након продаје.

Све су то решива питања, али, наравно, она остављају печат на наш рад. Традиционални канали за испоруку резервних делова, употреба одређених превозника терета — све је то претрпело промене. Не може се рећи да је ситуација са вирусом корона за нас била безболна, али ми реагујемо на све ово, развијајући додатне мере.

Већ сте изјавили да ове године планирате да произведете 170 хеликоптера. Да ли бисте могли прецизирати колико њих је намењено за извоз?

- Планирамо да извозимо нешто мање од половине, око 45 одсто.

Да ли планирате да ове године отворите нове сервисне центре „Хеликоптера Русије“ у иностранству?

- Још не планирамо да отварамо сопствене центре. Радимо на заједничким сервисним центрима са страним купцима. Такви преговори су у току, на пример, са Тајландом.

Такође, постоји план о отварању сервисног центра у Азербејџану у новембру ове године, али морамо се у октобру синхронизовати са партнерима. Баш као и код нас, и тамо постоје карантинска ограничења, и лично ја сам тамо био последњи пут у марту, баш последњег дана пре затварања граница.

Ако се пандемија не умеша, сервисни центар за руске хеликоптере ће се отворити у Азербејџану ове године. Ако пак буде проблема, одложићемо овај догађај за прву половину 2021. године.

Који је рок за спровођење научно-конструкторских радова на напредном поморском хеликоптеру „Минога“?

- Питање није толико за нас, колико је за купца, а то је Министарство одбране Руске Федерације. Могу рећи колико времена обично прође од развоја до првог лета конструисаног хеликоптера — око 5 до 7 година.

За пет година можемо да конструишемо први прототип летелице, који ће бити спрема за први лет. Ово је велики комплекс радова, које „Хеликоптери Русије“ воде у сарадњи са другим предузећима „Ростеха“.

Колико данас постоји сигурних уговора за хеликоптер Ми-38?

- Потписали смо уговоре за два авиона са Специјалним летачким одредом „Русија“, а у оквиру развоја његове хеликоптерске компоненте, СЛО планира да купи још до три Ми-38. Још две такве летелице је уговорило Министарство одбране, а такође имамо потписан уговор и добили смо уплату унапред од страног купца за три хеликоптера. Поред тога, постоји уговор за три Ми-38 са још једним државним купцем. Укупно је уговорено 10 летелица, али прогнозирана потражња нам омогућава да се надамо да ће у блиској будућности бити још више уговора за Ми-38.

Такође, током посете министра за ванредне ситуације Казању, која се одржала пре две недеље, демонстрирали смо Ми-38 њему и његовим заменицима. Министарству за ванредне ситуације нудимо овај хеликоптер као платформу за операције трагања и спасавања, јер министарство има потребу за таквим летелицама.

Како сада стоје ствари са Ка-62? Имате ли проблема са овим пројектом?

- Нема проблема, већ постоје технички задаци. Сходно томе, сада довршавамо конструкцију хеликоптера на основу резултата фабричких испитивања и планирамо да следеће године добијемо основни сертификат за овај авион. Кабина ће моћи да прими 15, а не 9 путника, како смо у почетку мислили.

У којој фази су испитивања такозваног „летећег борбеног возила пешадије“ — транспортног борбеног хеликоптера Ми-8АМТШ-ВН?

- Потписали смо уговор о испоруци, а истовремено спроводимо релевантне истраживачко-конструкторске радове, и недавно су започета тестирања лета.

Како се модернизовани тешки хеликоптер Ми-26Т2В показао на тестирању? Какве дораде су планиране на новој летелици на основу резултата испитивања?

- Истраживачко-конструкторски радови на овој летелици су у току, а очекујемо да ћемо добити литеру О1 (ознака која се добија након исправке конструкторског документа на основу резултата пријемних испитивања прототипа) у првој половини следеће године.

Да ли планирате да конструишете нове верзије хеликоптера „Ансат“? Ако је одговор да, које нове функције ће добити ова летелица?

- Планирамо конструкцију „Ансата-М“ који предвиђа низ промена и побољшања. Дакле, ми мењамо у том хеликоптеру подну конструкцију. Одатле преносимо део опреме и искористићемо испражњени простор за проширење резервоара за гориво, због чега ће домет лета летелице бити повећан на 700 километара.

Поред тога, већ смо урадили доста посла како бисмо добили одобрење за главне промене: витло је сертификовано, развили смо верзију летелице са једним пилотом, радимо на систему против залеђивања, појавиће се нова јединица у репном делу, појавиће се аутопилот, као и нови пропелери који ће омогућити да се максимално повећа полетна маса летелице до 200 килограма.

Када планирате да потпишете уговор за развој руско-кинеског тешког хеликоптера? Који је разлог за толико дуготрајан рад пред потписивање?

- Ово није сасвим заједнички пројекат: наши кинески партнери су купци, а ми смо извршиоци. Од Dubai Airshow-2019, следећа итерација овог процеса се догодила, умешала се пандемија, тако да сада немамо никакву комуникацију са кинеском страном, осим видео конференција.

Одржано је заседање ваздухопловног дела руско-кинеског пододбора за сарадњу у области индустрије, на чијем је челу са руске стране био Олег Бочаров. Као резултат заседања састављен је протокол у којем су две државе потврдиле жељу да у блиској будућности заврше све процедуре везане за уговор.

Недавно је поново била реч о могућности закључења уговора о испоруци 48 хеликоптера Ми-17В5 Индији. Дакле, директор ваздухопловног кластера „Ростех“ Анатолиј Сердјуков рекао је да се преговори са Њу Делхијем настављају. У којој фази је овај пројекат сада?

- Имамо државног посредника — Рособоронекспорт, који се бави испорукама у иностранство, оријентишемо се према њему, тренутно немамо такву поруџбину, а ако се појави бићемо захвални и почаствовани.

Шта је са другим пројектом — отварање производње хеликоптера Ка-226 у Индији?

- Као што је познато, потписан је међувладин споразум, идентификовани су сви индијски извођачи радова, а споразуми о намерама су потписани на авио-изложби у Бангалору. Затим су на Источном економском форуму показани Ка-226 премијеру Индије и тамо су чак доведени индијски партнери који ће учествовати у сарадњи.

Чекамо одлуку Министарства одбране Индије и уговарању. Према нашим информацијама, комерцијални пакет није отворен. Надамо се да ће се то догодити ове године.

Да ли су потписани уговори са неком афричком земљом за испоруку модернизованих хеликоптера Ми-35П?

- Колеге из Рособоронекспорта раде на промоцији овог производа, и у току су преговори. Поновићу да пандемија утиче на буџет, посебно у земљама произвођачима нафте као што су Ангола, Нигерија и друге. Чини ми се да је у току процес одређене поновне процене буџетских могућности, а затим ће се одредити приоритети за куповину неке технике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала