Асанжу ако буде изручен прети најозлоглашенији затвор у САД

© REUTERS / Peter NichollsОснивач Викиликса Џулијан Асанж
Оснивач Викиликса Џулијан Асанж  - Sputnik Србија
Пратите нас
Оснивач Викиликса Џулијан Асанж морао би скоро да умре да би се извукао из вероватно најозлоглашенијег затвора у Сједињеним Америчким Државама ако би га осудили за оптужбе за шпијунажу и послали тамо, речено је на суду у лондонском Олд Бејлију.

Асанж, који се бори против захтева за изручење САД, вероватно би био послат у савезни затвор Супермакс у Фиренци, у Колораду, ако буде осуђен, изјавила је Морин Беирд, бивша управница Казнено-поправног центра Метрополитан у Њујорку, пренео је АП.

Акција у знак подршке Џулијану Асанжу испред зграде суда у Лондону  - Sputnik Србија
Асанжово изручење Америци готово да је извесно. Чека га 175 година робије

Она је рекла да ће се Асанж вероватно суочити с најтежим затворским условима које САД могу да наметну, условима који доводе до низа менталних проблема, укључујући анксиозност и параноју.

„Из мог искуства, скоро три деценије рада у савезним затворима, сложила бих се да дуготрајна изолација може имати озбиљне негативне ефекте на ментално здравље затвореника“, рекла је Беирдова.

Према њеним речима, Асанж ће бити вероватно под посебним административним мерама ако буде изручен САД, како у истражном притвору, тако и након било какве осуђујуће пресуде, због забринутости око националне безбедности унутар америчке владе.

Према овим мерама, које су дискреционо право америчког државног тужиоца и које су коришћене за осуђене терористе, затвореници готово цео дан проводе затворени у својим ћелијама без контакта с другим затвореницима и мало контаката са спољним светом.

С обзиром на вероватноћу захтева за посебним административним мерама, Беирдова је рекла да ће једино место за њега бити АДX Фиренца у Колораду, осим ако не дође до озбиљне промене у његовом медицинском статусу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала