Јермени у Србији спремни да пруже помоћ матици

© SputnikПрипадници карабашке војске на позицијама у зони сукоба у Нагорно-Карабаху
Припадници карабашке војске на позицијама у зони сукоба у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Јерменској националној заједници у Србији није познато да неко од њених чланова има намеру да се прикључи оружаним снагама Јерменије у рату који тренутно букти у Нагорно Карабаху. Било какво учешће у оружаним конфликтима мора бити у складу са домаћим и међународним законодавством. Милиони из јерменске дијаспоре спремни за матицу.

Овако најаве јерменских заједница широм света да ће слати добровољце у Јерменију коментарише председница и оснивач Јерменске националне заједнице у Србији Биљана Шахриманјан Обрадовић. Организација којом председава, а која окупља око 5000 Јермена који живе у Србији спремила се да матици пружи хуманитарну помоћ, додаје она.

„Што се тиче саме помоћи, добили смо списак потрепштина. Настојаћемо да организујемо добротворно вече у складу са епидемиолошким мерама.  Јерменска национална заједница у Србији је понудила своју помоћ у хуманитарном делу, али за сада још није дефинисана обим и потреба помоћи јер су се много моћније дијаспоре из САД и Русије покренуле и скупиле милионе долара донација, поред новца и медикаменте и многе друге потрепштине“, наглашава Шахриманјан Обрадовић.

Јермени широм света чувају своју традицију

Од ријалити мегазвезде Ким Кардашијан Вест, преко музичара Сержа Танкијана, фудбалера, шахиста и других јавних личности јерменског порекла, стижу поруке солидарности и подршке Јерменији и Нагорно Карабаху, а из неких јерменских заједница и најаве за слање добровољаца.

Свејерменску солидарност широм света Шахриманјан Обрадовић објашњава везаношћу Јермена за своју културу и традицију.

„Ми Јермени смо патријархалан народ, који где год да се налази чува и негује своју традицију. Јерменска дијаспора је једна од многобројнијих у свету. Такодје сваке године дијаспора шаље огроман новац рођацима, а и сами улажу и троше у Јерменији. Геноцид из 1915. Само је додатно појачао солидарност и повезаност Јермена, тако да никог не треба да чуди Јерменска солидарност“, каже она и као пример наводи управо Ким Кардашијан.

Јерменска дијаспора је изузетно бројна и разасута готово по свим земљама света. Рачуна се да се најбројније јерменска заједнице налазе у Русији (између 1 700 000 и 2 500 000 људи), САД (између 500 000 и 1 500 000 људи) и Француској (између 300 000 и 600 000 људи). Сама Јерменија има око три милиона становника.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала