Макрон обећао Тихановској помоћ у организовању дијалога у Белорусији

© AP Photo / Daniel ColeПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон је после данашњег састанка са бившом председничком кандидаткињом у Белорусији Светланом Тихановском обећао помоћ своје земље у организовању дијалога у циљу решавања политичке кризе у Белорусији.
„Макрон је обећао да ће све урадити како би помогао у преговорима о превазилажењу политичке кризе у нашој земљи“, рекла је Тихановска. Састанак је одржан на њен захтев.

Она је такође саопштила да је Макрон обећао помоћ у ослобађању политичких затвореника у Белорусији.

Макрон је 28. септембра на конференцији у Виљнусу подвукао да је неопходно посредовати у организацији разговора између власти и опозиције.

„Предложили смо да то уради Организација за европску безбедност и сарадњу, а Француска ће помоћи да се посредовање развије“, рекао је Макрон.

Како је навео министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус, сама чињеница да су се Макрон и Тихановска састали представља јасну демонстрацију подршке Париза грађанима и опозицији Белорусије.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала