Почео обрачун „Фолксвагена“ и „Тесле“ вредан милијарде

© AP Photo / Michael SohnФабрика Фолксвагена
Фабрика Фолксвагена - Sputnik Србија
Пратите нас
На кинеском тржишту е-возила почео је велики обрачун „Тесле“ и „Фолксвагена“ који се удружио са групом кинеских компанија.

„Фолксваген“ и његови кинески партнери уложиће око 15 милијарди долара како би на кинеско тржиште до 2025. године избацили 15 различитих модела е- возила. Ова објава стигла је након најаве „Фолксвагена“ да ће на прелазак с аутомобила с унутрашњим сагоревањем на оне с електричним погоном укупно глобално инвестирати 33 милијарди долара. „Фолксваген“ не скрива како им је главни циљ да по производњи е-возила престигну „Теслу“, као и да постану највећи светски произвођач возила с е-погоном.

Аналитичари процењују како ће успех у Кини бити пресудан за доминацију на глобалном тржишту. У трку против Тесле у Кини „Фолксваген“ креће с две нове фабрике са заједничким највећим капацитетом производње од 600.000 возила годишње, пише „Јутарњи лист“.

Електрично тржиште е-возила у Кини вратило се расту након једногодишњег пада због драстичног смањења државних подстицаја. Тренутно е-возила у Кини чине око 5 посто продаје аутомобила у Кини. Циљ је владе да продаје е-возила до 2025. године досегне 25-постотни удео. Најпопуларнији модел е-возила у Кини је „Тесла 3“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала