Посјета која се „није догодила“: Грубо инострано мjешање у формирање власти у Црној Гори?

© Tanjug / TANJA VALICЕди Рама
Еди Рама - Sputnik Србија
Пратите нас
Послије снимања клипова подршке Милу Ђукановићу у предизборној кампањи, Еди Рама се у постизборном периоду очигледно опредијелио за теренску агитацију, тако да његова посјета Тузима представља дефакто постизборну теренску кампању за ДПС.

Овако аналитичар Игор Дамјановић коментарише вијест да је премијер Албаније Еди Рама јуче боравио у приватној посјети Црној Гори, гдје је у Тузима разговарао са предсједником те општине Ником Ђељошајем.

Шта Рама ради у Црној Гори

Рама се, према наводима медија, у Тузима у ресторану ,,Илирија“ састао неслужбено са Ђељошајем, гдје су разговарали више од сат времена.

Аналитичар Дамјановић пак подозрева да Рамина изненадна посјета Црној Гори има везе са сигналима да би Албанска листа коју предводи Ђељошај могла ускоро да отпочне преговоре око учешћа у новој власти.

„Сврха посјете био је разговор са Ником Ђељошајем, послаником Албанцем, који је прије само неколико дана подржао избор Алексе Бечића за предсједника Скупштине Црне Горе и изразио начелну спремност да учествује у раду будуће владе. Стога, нема никакве сумње да је овдје ријеч о снажном притиску на Ђељошаја, грубом мијешању у унутрашња важна политичка питања сусједне суверене земље, као што је избор нове владе“, каже Дамјановић за Спутњик.

„Можемо само претпоставити како би се узнемирили државни органи и тзв. НВО сектор да су на сличан начин на прилике у Црној Гори покушали да утичу државни функционери Републике Српске и Србије, односно руски амбасадор у Подгорици Владислав Маслеников. Међутим, по питању Едија Раме ћуте сви и праве се као да се посјета није догодила“, додаје наш саговорник.

Рамина посета опомена за побједнике избора — пожурите

Дамјановић стога упозорава да посјета албанског премијера показује и да Мило Ђукановић можда покушава да у постизборној неодлучности и, како каже, ситној трговини побједника избора за себе тражи шансу да некако сачува власт.

„Зато би Рамина посјета морала да буде отрежњујућа за побједнике избора, да моментално сједну за преговарачки сто и у наредних неколико дана постигну сагласност око подјеле ресора у влади коју су грађани Црне Горе изабрали 30. августа“, децидан је овај аналитичар.

И док државна „Побједа“ Рамину незваничну и изненадну посјету Тузима правда наводном чињеницом да је премијер Албаније у посљедњих годину дана неколико пута приватно боравио у Тузима јер „у Малесији има рођаке“, једини који је за сада званично реаговао у Црној Гори је Српски национални савјет, чији је предсједник др Момчило Вуксановић оцијенио да је Рамина посјета „непријатељски акт према грађанима Црне Горе“.

Еди Рама у посети Црној Гори - архивска фотграфија - Sputnik Србија
Нико не смије да се мијеша у изборе у Црној Гори! Осим — Едија Раме

„Ово није први пут да се Рама појављује као ментор албанских странака, што је потврдио и директним мијешањем у унутрашња питања Црне Горе уочи парламентарних и локалних избора, када је позвао своје сународнике да гласају за бившу владајућу коалицију“, рекао је Вуксановић.

Може се само замислити, истакао је он, какво би реаговање јавности у Црној Гори било да је у ненајављену посјету српским странкама и организацијама дошао предсједник Србије Александар Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала