Прети тотални колапс: Туристичке агенције у Србији могле би у четвртак да престану са радом

CC BY 2.0 / / Плажа на Криту
Плажа на Криту - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Џаба је што туристи из Србије могу у 20 земаља без  обавезног теста на ковид 19 и изолације, када тамо од 1. октобра неће имати ко да их води. Ако се тренутна ситуација не промени, све туристичке агенције у Србији од тада ће остати без полиса осигурања, а то значи и - без лиценце за рад.

Председник Управног одбора Јуте Зоран Арсеновић очекује да ће за пар дана бити нађена нека врста решења за додатни проблем у коме су се нашле туристичке агенције, које ће у случају да до договора са осигуравајућим кућама не дође, морати да забраве радњу.

Током понедељка о томе су расправљали представници државе, националне асоцијације 
туристичких агенција (Јута) и осигуравајућих кућа.

Туристичке агенције по закону морају да имају гаранцију путовања која се потврђује или полисом осигурања осигуравајућих компанија, или банкарском гаранцијом и биле су не мало у чуду када су недавно обавештене да су им осигуравајуће куће отказале љубав, најавивши да неће продужити полисе осигурања.

Туристичке агенције у Србији остају без лиценце за рад

© Sputnik / СкриншотПразна летовалишта су обележила сезону без туриста због панедмије ковида 19, због чега су туристичке агенције међу најпогођенијима, а сада им прети и останак без лиценце за рад.
Прети тотални колапс: Туристичке агенције у Србији могле би у четвртак да престану са радом - Sputnik Србија
Празна летовалишта су обележила сезону без туриста због панедмије ковида 19, због чега су туристичке агенције међу најпогођенијима, а сада им прети и останак без лиценце за рад.

Тежину ситуације у туризму који је ионако највише погођен пандемијом ковида 19 и немогућности путовања, за Спутњик је објаснио власник „Митос тревела", једне од 262 чланице Јуте, Урош Ђукић.

„Туристичка агенција не може да добије банкарску гаранцију него само гаранцију од осигуравајућих кућа које су одлучиле да им је сувише ризично да издају полисе осигурања туристичким агенцијама. Од 1. октобра ми нисмо у законској могућности да продамо ниједан аранжман ни за путовање у Србији, ни ван зенмље. Сви се налазимо у некој пат позицији и треба да нађемо решење овог проблема“, каже наш саговорник.

Другим речима, шта се од аранжмана прода до 1. октобра, продато је јер је покривено полисом осигурања, без обзира на то да ли се аранжман односи на период после 1. октобра. Отуда и даље имамо оглашавања понуда туристичких агенција. Она ће, међутим, стати после 1. октобра, ако се не изнађе неко решење.

Он напомиње да све агенције имају лиценцу до 2023, али да сваке године морају да обнављају полису осигурања и свим туристичким агенцијама у Србији та полиса истиче 1. октобра. Суштински, то значи да од 1. октобра остају без лиценце и могућности да раде и колико толико изваде досадашњу штету коју су претрпели због пандемије ковида 19 која је учинила да ове године туристичке сезоне и путовања у иностранство готово да и није било.

„Радимо перманентно на томе у последњих пар дана када смо сазнали да осигуравачи хоће да изађу из тог посла. Разговарамо, тражимо решење, сви смо позитивни и верујем да ћемо да га пронађемо у наредних пар дана. Верујем да ће се наћи модел да некако настави да се функционише макар у мањем обиму, али је битно да постоји могућност да се ради и оптимистичније гледа на период који долази“, каже за Спутњик Арсеновић.

Он сматра да је у овој ситуацији најбоље решење продужетак постојећих полиса на одређени период.

© Depositphotos.com / Tom WangПо оцени агернције "Митос тревел", после свега што се због пандемије дешава туристичким агенцијама, реално је да 80 осто запослених остане без посла када истекне мера владе која је то спречавала.
Прети тотални колапс: Туристичке агенције у Србији могле би у четвртак да престану са радом - Sputnik Србија
По оцени агернције "Митос тревел", после свега што се због пандемије дешава туристичким агенцијама, реално је да 80 осто запослених остане без посла када истекне мера владе која је то спречавала.

Вишак ће бити 80 одсто запослених

Поред проблема са осигуравајућим компанијама, туристичке агенције се суочавају и са оним да у октобру истиче владин програм помоћи свима који не отпуштају запослене. У ситуацији када посла нема последице по запослене у туристичким агенцијама ће, сматра Ђукић, бити страшне.

„Нека реална процена је да ће број запослених, рачунајући од марта и почетка пандемије, бити умањен од 80 до 90 одсто у туристичком сектору. Осамдесет посто је нека реална цифра коју очекујемо по истеку помоћи владе да се задрже запослени“, каже власник „Митос тревела".

Ко је узео други круг владине помоћи у виду 60 одсто минималца у августу и септембру има обавезу да до децембра задржи запослене, односно максимално њихов број може да умањи за 10 одсто, подсећа Арсеновић и констатује да се туристичке агенције, уколико договора не буде, налазе у  парадоксалној ситуацији. С једне стране не могу да иду у процес реорганизације и смањења броја запослених, јер их ограничава одлука владе, а с друге, немају полису осигурања која им омогућава да се баве својим послом, макар колико то пандемија дозвољава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала