Приштина је крива за опструкцију дијалога, Европа нема снаге да удари песницом о сто

Дијалог у Бриселу на највишем нивоу
Дијалог у Бриселу на највишем нивоу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је епидемија вируса корона само формални разлог за одлагање дијалога Београда и Приштине, а да је суштински, као у увек до сада, опструкција Приштине и стални покушаји да се наметну неке теме, а притом не реализује већ потписано и договорено у Бриселу.

„Ако је корона сада била разлог одлагања, шта је било разлог седам година да се одлаже формирање Заједнице српски општина и докле планирању да одлажу? Како мисле да изгледа дијалог, стално да разговарамо о томе, а да се оно што је потписано никад не реализује“, рекао је Дачић за РТС, преноси Танјуг.

Наводећи да је формални разлог за одлагање овонедељних разговора то што је један службеник заражен вирусом корона, Дачић је рекао „истина, не знамо који“.

Он је навео да Европска унија, као посредник у дијалогу, мора да каже да потпис на документу има неку вредност, наводећи да ЕУ стално изиграва „глувонемог медијатора“ који нема снагу да „удари песницом о сто“ кад договор треба да се реализује.

„Без тога, Приштина то неће сигурно урадити“, рекао је Дачић.

Он каже да ће Приштина гледати да „заобиђе“ и вашингтонски споразум, навијајући да председник САД Доналд Трамп изгуби на предстојећим председничким изборима.

Говорећи о специјализованом суду за злочине ОВК, Дачић је рекао да је Приштина недавно писала државном секретару САД захтев да се укине тај суд у Хагу и да се врати у Приштину, као и да сада постоје иницијативе за уставне промене да се учини неуставним.

„Ово што се дешава, што се хапсе и затварају је реакција међународне заједнице на то настојање Приштине“, рекао је Дачић и истакао да је одавно прошла љубав између Приштине и оних који су их створили.

Како каже, сада је време за свођење рачуна, а цех морају да плате они који су починили злочине.

Он је поновио да све информације које долазе из Хага говоре да ће Хашим Тачи ускоро бити ухапшен.

„Они су објавили оптужницу, остаје да се изјасни да ли је оптужница прихваћена или не“, рекао је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала