Сећање на рат у Музеју Југославије: међу кустосима и публика

© Sputnik / Александар МилачићМузеј Југославије
Музеј Југославије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Поводом 75 година од завршетка Другог светског рата, Музеј Југославије отвара врата публици и позива је да присуствује раду кустоса у припреми сталне поставке од 30. септембра до 2. октобра.

Други светски рат као преломни тренутак светске и југословенске историје, биће део посебног програма којим се Музеј Југославије придружује овогодишњем издању манифестације „Дани европске баштине“. Реч је о поставци на којој ће се посебно истаћи неки од конкретних историјских тренутака, али и различита сећања на рат. Експонати сталне изложбе МЈ показаће и важеће симболе и вредности тадашњег друштва и владајуће идеологије.

„Измене уводимо поступно и отворено. Публика у поменутом периоду може да затекне музејске раднике како пред отвореним витринама решавају концептуалне и практичне дилеме, бирају експонате, постављају и уклапају текстове. Скрећући пажњу на изазове и ограничења тумачења, али и неопходност и добробит укључивања различитих перспектива, позивамо посетиоце да на лицу места коментаришу, питају и интервенишу где мисле да треба“, објашњавају из Музеја Југославије.

Актуелна поставка ослониће се на збирке и музејске предмете као главне изворе, уз помоћ којих ће публика моћи да истражује појаве, феномене, тековине и тренутке важне за разумевање југословенског искуства.

Главни мотив за овакву поставку је турбулентна историја Музеја Југославије, али и преиспитивање концепта наслеђа уопште.

Прочитајте још:

► Чоколада — тајно оружје совјетске армије против нациста /видео/

► „Поклони“ од нациста: Како су Немци сејали смрт у Стаљинграду и после повлачења /фото/

► Интерактивна инфографика: Градови рата — Стаљинград

► Потпуно обновљен споменик „Мајка Отаџбина зове!“ заблистао у пуном сјају /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала