Стручњаци откривају када је најбоље време за одлазак у пензију

© Depositphotos.com / MonkeybusinessСтарији пар шета парком
Старији пар шета парком - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Стручњаци инсистирају на тврдњи да ће људи бити срећнији и да ће живети дуже ако вечно раде са опуштенијим распоредом.

Ако желите да сазнате када је право време да се пензионишете, интернет ће вам радо понудити милион финансијских калкулатора. Оно што ће се мало стручњака запитати је да ли бисте уопште требали да се пензионишете.

Стручњаци су интервјуисали људе старости од 70 до 100 година како би боље разумели шта доприноси задовољству животом. Сваки од интервјуисаних изјавио је да и даље ради, преноси портал „Бизлајф“.

Превише времена проведено без икакве сврхе повезано је са осећајем туге и незадовољства. Важно је да наставите да имате неку преокупацију! То не треба да буде непрестани рад, већ активности, саветују стручњаци.

Неки сматрају да своју каријеру чак потпуно погрешно прилагођавамо ритму нашег живота, присиљавајући људе да проживљавају најпродуктивније професионалне године док одгајају малу децу, а затим раде све мање и мање у каснијим годинама.

Уместо професионалног спринта који траје четири деценије и који се нагло завршава са 65 година, стручњаци сматрају да бисмо требали да имамо обрнути приступ: да се у 20-им и 30-им посветимо деци и њиховом одгајању, а затим да потпуно оперативна каријера почне у 40-им и заврши се у осамдесетим годинама.

Предузећа би требало да покушају да задрже старије особе на послу

Можда би неки помислили да су ови стручњаци мазохисти и да нико не жели да ради са 75 година. И ти људи су у праву. Међутим, иако се ови научници залажу против пуног пензионисања, они такође кажу да ће већина старијих људи желети да промени свој распоред како залазе дубље у своје златне године.

Управо ту наступају компаније. Оне би требало да охрабре своје старије чланове да наставе да раде, омогућавајући им флексибилност да исто реализују. Било да то значи сужени распоред обавеза или слободу у радном времену, стварање простора за старије раднике је добитак за предузећа.

Послодавци би требало да схвате да је пружање могућности старијим радницима паметно пословање, а не само добротворни чин. Мултигенерацијски тимови са старијим члановима имају тенденцију да буду продуктивнији, старији људи повећавају продуктивност оних који их окружују, а такви тимови превазилазе једногенерацијске.

То је снажан мотив да компаније помогну старијим људима да их задрже, али чак и ако ваша компанија не жели да усвоји ове разлоге, реагујте сами: пронађите неки посао. То може да буде хонорарни посао или чак волонтерски, али шта год да је, останите трајно запослени. Наука наговештава да ћете бити срећнији и да ћете живети дуже ако се никада не пензионишете.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала