Запад уводи санкције Белорусији: На удару Лукашенко и његова породица

© БелТА / Уђи у базу фотографијаЛукашенко о председничкој дужности: То је мој начин живота, ништа друго не могу да замислим
Лукашенко о председничкој дужности: То је мој начин живота, ништа друго не могу да замислим - Sputnik Србија
Пратите нас
Велика Британија и Канада увеле су санкције председнику Белорусије Александру Лукашенку, његовом сину Виктору Лукашенку и неколико истакнутим члановима белоруске владе, саопштило је британско Министарство спољних послова.
„Велика Британија је увела санкције од историјског значаја против Александра Лукашенка, његовог сина и висорангираних личности у белоруској влади у складу са новим британским режимом санкција због кршења људских права, објавио је министар спољних послова“, наведено је у саопштењу.

Нове санкције Британије укључују заплену актива и забрану уласка у земљу. Те информације се налазе на списку рестриктивних мера објављеном на сајту британског Министарства.

У саопштењу амбасаде Британије у Русији на Телеграм-каналу се наводи да је „режим Лукашенка одговоран за читав низ кршења људских права против представника опозиције, медија и становништва Белорусије у светлу фалсфикованих избора“.

„Упркос позивима светске заједнице у више наврата, Александар Лукашенко је одбио да ступи у дијалог са опозицијом, само појачавајући сурове репресије“, саопштила је амбасада.

Истовремено, и Канада је увела исте санкције.

„У сарадњи са Великом Британијом и у знак подршке народу Белорусије, Канада уводи санкције против чиновника белоруске владе, укључујући Александра Лукашенка“, наведено је у саопштењу објављеном на сајту канадске Владе.

На санкционом списку налази се још 10 високорангираних личности Белорусије, укључујући министра унутрашњих послова Јурија Караева и шефицу Централне изборне комисије Лидију Јермошину, као и Лукашенковог сина Виктора.

Немачка прети Лукашенку „последицама“

Истовремено, према речима шефа немачке дипломатије Хајка Маса, Лукашенково одбијање општенационалног дијалога у земљи и насиље над демонстрантима требало би да има последице.

„Можемо да видимо како се људска права газе ногама, иако смо им сви привржени, или можемо да подржимо оне који су притиснути, злостављани и прогоњени - на пример, мирне демонстранте у Белорусији. Изнова и изнова смо позивали на општенационални дијалог са Лукашенком уз посредовање ОЕБС-а. Али он је одбацио све предлоге и наставља да прибегава насиљу и репресији. И то такође мора да има  последице ако смо озбиљни у погледу наших вредности и међународних споразума. Разговарамо о томе у Европској унији“, рекао је Мас на 75. заседању Генералне скупштине УН, чији је говор одржан у видео-формату.

Прочитајте још

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала