Зелена енергија у Ставропољском крају

© Fotolia / SoonthornСоларни панели и ветрењаче
Соларни панели и ветрењаче - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На територији Ставропоља активно се ради на стварању четири ветроелектране, саопштила је прес служба управе за информациону политику регионалне канцеларије владе. Као резултат успешне примене пројекта, укупна количина производње електричне енергије може Ставропољски крај учинити лидером у Русији у развоју обновљивих извора енергије.

Планирано је да на територији краја раде четири ветроелектране: Кочубејевскаја ветроелектрана снаге 210 MW, Бондаревскаја — 120 MW, Кармалиновскаја — 60 MW, и још једна снаге 60 MW. 

Према речима министра енергетике, индустрије и комуникација краја Виталија Шуљженко, регион има погодне природне услове за размештање обновљивих извора енергије

„Наши водни ресурси се користе већ дуго за производњу електричне енергије уз помоћ малих хидроелектрана. Сада је дошао ред да се искористи енергија сунца и ветра, којих на територији Ставропоља има у изобиљу“, речи министра је цитирала прес служба управе за информациону политику регионалне канцеларије владе.

Планирано је да се изградња прве станице заврши до краја ове године, а преостале три 2021. године. Укупан капацитет протока ветра биће 450 MW, а за производњу додатних 100 MW електричне енергије регион већ има соларну електрану у Грачовском округу, која је у потпуности пуштена у рад на пролеће 2020. године. 

Рад на стварању и развоју електрана које користе ветар и сунчеву енергију у региону су почели 2017. године. До краја 2024. године у Ставропољском крају ће се појавити седам ветроелектрана и две соларне електране. Поред тога, регионално Министарство индустрије бира локације за могуће размештање око 500 MW додатних капацитета за производњу енергије. Пројекат спроводи одељење за енергију ветра „Росатома“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала