Бајден је победио, самим тим што није доживео колапс

© AP Photo / Morry GashДоналд Трамп и Џо Бајден у предизборној дебати
Доналд Трамп и Џо Бајден у предизборној дебати - Sputnik Србија
Пратите нас
Бајден је из окршаја са Трампом изашао као својеврсни победник из простог разлога што - није поражен. За њега је малтене опште место да је у тешком здравственом стању и да је дементан, па када он издржи дебату, а да није доживео „колапс“ или задао неки већи аутогол, можемо рећи да је то успех.

Овако спољнополитички уредник часописа „Хрониклс“ Срђа Трифковић за Спутњик оцењује прву дебату америчких председничких кандидата Џоа Бајдена и Доналда Трампа, одржану у Кливленду.

Бајден победник прве дебате

Како наводи, Бајден је из првог телевизијског дуела са актуелним америчким председником изашао као победник самим тим што је „преживео“ дебату.

„Трамп је направио стратешку грешку тиме што је Бајдена од почетка дебате сувише нападао и прекидао, што је његовом ривалу заправо дало шансу да се прикаже као пристојнији учесник у дебати, али и да се прибере са својим мислима. Наиме, најефикаснији начин да се дискредитује Бајден јесте да се пусти да имповизује своје, често невероватне, вербалне гафове, попут оног када је рекао да се кандидује за сенатора, или када није био сигуран у ком се граду налази“, објашњава Трифковић.

Трампов агресивни наступ, додаје, несумњиво ће зацементирати подршку коју већ има у свом бирачком телу, али неће привући оне који се колебају, што у завршници кампање треба да му је циљ.

„Ми у овој дебати нисмо видели ништа што би могло да мотивише Трампове потенцијалне бираче да му поклоне поверење. Такође, мислим да је направио грешку и тиме што је сувише лагано напустио тему реда и поретка, односно Бајденове неспремности да осуди насиље на улицама Америке у градовима попут Портланда, Сијетла и Минеаполиса. То је свакако једна од тема где он ужива првенство над Бајденом. Такође, потенцијална слабост Џоа Бајдена је и у томе што није у стању да артикулише зашто он треба да буде председник“, наводи саговорник Спутњика.

Слабости демократског кандидата

Он сматра да поделе унутар бирачког тела након ове дебате остају мање-више непромењене.

„Мислим да Трамп у преостале две дебате, као и у самој завршници кампање, мора да поради на томе како да идентификује и чиме да привуче онај сегмент бирачког тела који нагиње демократама, али који је пре четири године окренуо леђа Хилари Клинтон. За њих Бајден делује као бледа, али безбедна фигура, за разлику од тврдо-левог Бернија Сандерса. Такође, Бајден има бројне слабости, укључујући и то да је за свог потпредседничког кандидата изабрао Камалу Харис, која има из Калифорније поприличан багаж политичких одлука које се не допадају америчком мејнстриму. Зато треба више инсистирати на вероватноћи да сам Џо Бајден, уколико буде изабран, неће издржати ни цео један мандат, а камоли два“, категоричан је Трифковић.

Добро увежбане увреде и вербално хулиганство

У осврту на међусобне увреде којима је обиловала дебата, спољнополитички уредник часописа „Хрониклс“ каже да су Бајденове увреде очигледно биле добро увежбане.

„У увредама попут „Ти си најгори председник у историји САД“, „Дај, заћути човече“ и тако даље није било аутентичног адреналина. Мени је то деловало више увежбано него спонтано. Али, треба рећи да се ово тешко могло назвати дебатом јер - једва да је стварне дебате и било. Она се свакако не може упоредити са дебатама какве смо кроз историју имали, још од чувене дебате између Никсона и Кенедија пре 60 година, па преко дебата између Никсона и Хјуберта Хемфрија, или између Роналда Регана и Џимија Картера. То су биле озбиљне дебате где су политичка питања и спољне и унутрашње стратегије биле разматране на један доста импозантан, рационалан начин. Дебата Трампа и Бајдена више је деловала као вежба у надвикивању, а субстративне анализе једва да је било“, сматра наш саговорник.

Мишљења је, каже, да би Трампови саветници требало свом кандидату да сугеришу да убудуће више наступа председнички, а мање као један вербални хулиган. 

„Он то може када хоће и мислим да је он у овој дебати  претежно хтео да се појави као неко ко импонује својој бази. Али, да би освојио и тих кључних пар процената неодлучних бирача који имају одређене резерве и отклон према њему, морао би у следећој рунди да спусти тон и да пусти Бајдена да прича. Када је пак о Бајдену реч, мислим да он као неко ко има скоро 78 година и ко је очигледно изгубио способност вербалне вештине коју је као потпредседник колико-толико поседовао, може да буде привлачан само за оне неодлучне бираче који су чврсто решени да Трампу виде леђа. Он је естаблишментски политичар који нема једну оригиналну идеју у глави и који поготово млађим, лево оријентисаним бирачима, нема шта да понуди. Али, оно што поседује је обједињујући отклон према Трампу у добром делу америчког центра и левог мејнстрима“, закључује Срђа Трифковић за Спутњик. 

Прва дебата кандидата за првог човека САД, републиканца Доналда Трампа и демократе Џоа Бајдена, одржана је у Кливленду, а обележиле су је бројне међусобне увреде, свађе, надвикивање и оптужбе, као и потпуно супротни ставови о о кључним питањима за будућност Сједињених Држава. До 3. новембра Бајден и Трамп треба да суоче ставове у још две телевизијске дебате.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала