Од љубави до мржње: Бајден открио нову „претњу“ Америци — Путиново штене /видео, фото/

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoВладимир Путин и лабрадор Тоник
Владимир Путин и лабрадор Тоник - Sputnik Србија
Пратите нас
Однос америчких председника са руским колегама кроз историју пролазио је серпентинама у оба смера, али ниједан није толико интригирао јавност као однос актуелних председника Владимира Путина и Доналда Трампа.

То је потврдио и Џо Бајден, кандидат демократа на предстојећим америчким председничким изборима, који је свог супарника Трампа током прве дебате назвао „Путиновим штенетом“.

Бајден је Трампа оптужио да је субмисиван у односу са руским председником, тврдећи да се он, док је био потпредседник САД, супротстављао Путину.

„Чињеница је да сам разговарао са Путином и јасно му ставио до знања да нећемо узимати ништа од њега“, рекао је Бајден.

Нова „претња“ Америци — Путиново штене

„Он је Путиново штене. Још увек одбија да ишта каже Путину о америчким војницима“, додао је он о Трампу. 

Дебата Доналда Трампа и Џоа Бајдена - Sputnik Србија
Убиј и поједи: Трамп и Бајден очи у очи ― „тотална катастрофа“ америчке демократије 

Бајден се позвао на обавештајни извештај који сугерише да је главна руска обавештајна агенција наводно понудила да плати талибанима за убиство припадника америчке војске. О томе је најпре писао „Њујорк тајмс“, али су многи, укључујући и америчког председника, одбацили те наводе као непроверене.

Русија — дежурни кривац

Русија је годинама на тапету губитника америчких председничких избора, који упорно покушавају да докажу наводну умешаност Москве у изборни процес у Америци.

Од почетка председничког мандата Трамп и његов тим били су оптужени за дослух с Русима у председничкој кампањи. Управо зато је покренута истрага коју је водио специјални амерички тужилац Роберт Милер. Након двогодишње истраге закључено је да нема доказа да је Трамп или неко из његове кампање био у дослуху с Русима.

Оптужујући сада Трампа за „благ“ однос према традиционалном америчком ривалу, Бајден заборавља да су претходници актуелног америчког председника са Русијом одржавали присне дипломатске односе.

Односи између Русије и Америке почели су да се поправљају када је Путин први телефонирао тадашњем председнику САД Џорџу Бушу након 11. септембра 2001. године и понудио помоћ. После првог сусрета с Путином, на самиту у Словенији, Буш је рекао да је руског лидера погледао у очи и „схватио његову душу“.

Путин на пецању и плесу са Бушом

Лидери Русије и САД Владимир Путин и Џорџ Буш Млађи састајали су се више пута, а најупечатљивија слика тих сусрета је снимак из 2008. године који је настао у Сочију и приказује их како плешу у ритму традиционалне руске игре. 

Том приликом они су изразили оптимизам о будућности односа две земље.

Годину дана раније, Буш је Путина угостио у локалном летњиковцу свога оца. Буш Млађи и Буш Старији повели су Путина на пецање током ког су водили и озбиљне разговоре, навео је после сусрета Буш Млађи.

© AP Photo / RIA Novosti, Presidential Press Service, Mikhail Klimentyev)Владимир Путин на пецању са Џорџом Бушом
Од љубави до мржње: Бајден открио нову „претњу“ Америци — Путиново штене /видео, фото/ - Sputnik Србија
Владимир Путин на пецању са Џорџом Бушом

Крај мандата Џорџа Буша обележен је сусретом у Сочију и потписивањем декларације о разумевању.

Обамине и Путинове додирне тачке

Бивши председник из редова демократа Барак Обама, у чије време је Бајден био потпредседник, састао се са Путином у Мексику иза затворених врата, а према извештајима светских агенција, двојица лидера пронашла су „бројне додирне тачке“. Између осталог, Обама се, наводно, својски трудио да увери Путина да САД не желе да се испрече између Русије и Сирије као стратешких савезника.

Као куриозитет сусрета двојице званичника остала је и сцена из дворишта Путинове резиденције, кад руски кувар припрема за Обаму чај у самовару, распаљујући ватру кожном чизмом. 

Обамини покушаји да ресетује односе са САД почели су у време Путиновог претходника Дмитрија Медведева. Медведев је чак боравио у Белој кући 2010. године, а потписан је споразум о значајном смањењу нуклеарног оружја.

При крају Обаминог мандата, камере које су остале непланирано укључене, забележиле су и обећање америчког председника да ће се односи са Путином још више побољшати кад га реизаберу. Сувишно је подсећати да су се односи само погоршали.

Односе две земље ипак најбоље илуструје случај из 2009. године, када је Хилари Клинтон у Москви симболично покушала да са Лавровом ресетује односе. У ту сврху донела је кутију са дугметом на којој је уместо ресетовање, грешком, било написано — оптерећивање односа.

Путин се и током обављања премијерске функције често сусретао са америчким званичницима, али је Бајден, када је о Русији реч, делимично изгубио памћење.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала