ДАЕШ у Сирији више не постоји: Шојгу открио број ликвидираних терориста

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуска авијација бомбардује терористе у Сирији
Руска авијација бомбардује терористе у Сирији   - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска војска је у Сирији ликвидирала више од 133 хиљада терориста, укључујући и 4,5 хиљаде из земаља-чланица Заједнице независних држава, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу у интервјуу за лист „Красна звезда“.

Према његовим речима, ликвидирано је 865 вођа, а задатак који је врховни командант поставио пре пет година – „у потпуности је обављен“.

„Међународна терористичка организација ДАЕШ више не постоји у Сирији, ниједан терориста није ушао у Русију“, додао је Шојгу.

Министар је истакао да је читавом међународном терористичком подземљу нанета велика штета, осујећена је финансијска подршка организацијама и систем њиховог обезбеђивања ресурса.

„Ефикасне акције Оружаних снага Русије у Сирији поставиле су поуздану баријеру на путу даљег ширења делатности терористичких организација, посебно на суседне територије“, истакао је министар одбране Русије.

Ауто-пут М5 Дамаск-Алеп у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија
Сиријска војска открила скровиште терориста: Трговали људским органима
Шојгу је такође нагласио да је пре почетка  војних операција у Сирији руска група формирана у највећој тајности. Укључивала је 34 авиона и 16 хеликоптера, као и јединице за борбену и логистичку подршку, безбедносне и Снаге за специјалне операције.

Десетине јединица технике, стотине војника као и огромне залихе материјалних средстава оперативно су пребачени на удаљеност већу од 2.500 километара уз поштовање невиђених мера камуфлаже, додао је Шојгу.

Према његовим речима, појављивање „толико моћне формације“ на толикој удаљености од руске територије „за многе је било неочекивано“.

Шојгу је додао да је искуство у борбама током операција у Сирији стекло око 90 одсто руских пилота и 60 одсто морнара.

Он је такође саопштио је да је Министарство одбране Русије донело одлуку о додатној набавци авиона Су-34 и Су-30СМ, као и хеликоптера Ми-28Н и Ка-52 због њиховог успешног рада у Сирији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала