Срби до даљег не могу у земље Европске уније

© AP Photo / MTI, Karoly Gyoeri)Уклањање знака на мађаркој граници приликом уласка у Шенгенску зону
Уклањање знака на мађаркој граници приликом уласка у Шенгенску зону - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље чланице ЕУ нису данас мењале листу трећих земља за које не важе рестрикције за улазак у ЕУ, тако да ће ограничења за путовања грађана Србије наставити да важе и у првој половини октобра.

Дипломатски извори Немачке, која тренутно председава Саветом ЕУ, потврдили су Тањугу да амбасадори земља чланица ни на данашњем састанкуи у Бриселу нису ревидирали листу оних земља којима је на основу епидемиолошке ситуације дозвољен улазак на територију ЕУ.

Листа од 11 земља није мењана од августа, а у Бриселу напомињу да је то због нестабилне епидемиолошке ситуације како на Западном Балкану, тако и ЕУ, али и свету.

ЕУ је након вишемесечног затварања спољих граница у циљу заустављања ширења пандемије Ковид-19, у јулу оформила листу трећих земља којима је на основу "боље или сличне" епидемиолошке ситуације био дозвољен улазак у простор Шенгена.

Србија је прве две недеље јула била међу 15 земаља за које је важила препорука за слободно путовање у ЕУ.

Због погоршња епидемиолошке ситуације у земљи, Србија је средином јула скинута са листе.

Тренутно зелено светло за улазак у ЕУ имају грађани Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Новог Зеланда, Руандае, Јужне Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја и Кине која је подложна још и услову реципроцитета за путовања грађана ЕУ на њену територију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала